Вълчев: Трябва да свикнем с мисълта, че ще има болни ученици и учители

Чисто статистически, при 200 заболели на ден между 10 и 15 от тях ще бъдат ученици и учители. Не очаквам бум, психологическата среда е спокойна, казва министърът на образованието

Александра Маркарян 17 септември 2020 в 11:45 4353 0

Снимка БТА, архив

Красимир Вълчев

"Трябва да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици", коментира министърът на образованието Красимир Вълчев случаите на диагностицирани с коронавирус в София, Русе, Стара Загора. Той ясно даде да се разбере, че не е склонен да променя указанията и мерките, нито да затваря училища.

Диагностицираните сега ученици няма как да са се разболели в училище, напомни той за инкубационния период, който предшества всяка проява на симптоми. Учителите е възможно да са се заразили един от друг.

"Но по отношение на децата на всички трябва да е ясно, че ще имаме заболели, заразени не само от училище, но и от пребиваването им в друга среда. В резултат на многочасовото взаимодействие в училище ще имаме повишаване, ще имаме заболели, но не очакваме бум", заяви министърът и увери, че "психологически средата е спокойна". "Цяла година ще трябва да живеем в условията на предпазливост. Направихме правилата така, че по-малка част от училищата да се налага да затварят и по-малко ученици да се налага да излизат в карантина."

"Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители, защото това е процентът. Отчитайки, че учениците заболяват по малко при допускането, че те заболяват три пъти по-малко, ще имаме между 10 и 15 учители и ученици ежедневно.

(...)

Вероятно, това ще бъде ситуацията през цялата учебна година. Работещите в системата на предучилищното и училищното образование са над 3 процента от общия брой заети, децата и учениците в детските градини и училищата са 12-13% от населението. Колкото и да боледуват, трябва по малко да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици", каза Вълчев.

На въпрос допусната ли е грешка в 55-о училище, където учител с COVID-19 е бил в училището на 15 септември, министърът отвърна: "Не мога да виня ръководството. Отговорността на никоя институция не може да замести личната отговорност. Ние ще проверим случая, но най-важна е личната отговорност - на всеки един учител, на родителите за техните деца". На въпрос как ще бъде поета личната отговорност тогава министърът отговори: "Много е субективно да се каже какви симптоми е имал, може да са били много леки. Не мога да коментирам в момента, тъй като рискуваме да обвиним учителя, без да е виновен".

Близо 500 ученици са подали заявления за дистанционно обучение досега - близо 280 по здравословни причини и още 220 по желание. По този повод министъра напомни, че очаква от училищата да осигурят компенсаторно обучение за тях, например чрез включване в реалната класна стая чрез виртуална връзка, с допълнителни часове за работа, чрез възлагане на задачи и контрол за изпълнението им.

"Очаквам малка част от децата да се включат в т. нар. дистанционните центрове, тъй като по-добрият случай е да останат в училище, да запазят връзката със собствените си учители, пък и учениците се включват в часовете", каза Вълчев.

Педагозите ще получават за тях допълнително по 15 лева на час, напомни министърът.

"Поставяме си за цел всички училища в страната да имат wi-fi мрежа, която да обхваща цялата училищна площ, а не отделна част от нея", каза той и припомни, че тази идея е била финансирана в предходните години, но все още има училища, в които wi-fi мрежата не обхваща цялата училищна площ и ще бъде доизградена.

Семействата и образователната ни система имат нужда от повече устройства за работа на учениците. Планирали сме купуването на такива устройства, но сега навсякъде има повишено търсене на компютърна техника заради дистанционното обучение и дистанционната работа, обясни образователният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови