Вълчев: Има разписани санкции за ученици и учители, които не носят маски, без да се стига до крайности

OFFNews 08 септември 2020 в 18:49 13188 0

Снимка Архив

Има разписани правила за санкции при отказ да се носи маска - от забележка, до преместване в друго училище, но преместването е крайна мярка, до която няма да се стигне, каза пред bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след въпрос как ще се контролира носенето на предпазни средства от ученици и учители.

Той допълни, че санкцията ще бъде за детето, а не за родителя. По думите на министър Вълчев задължителното носене на маска или шлем се предвижда само в междучасията, за 10-15 минути. Препоръката на МОН е учениците да бъдат извеждани навън, когато метеорологичните условия го позволяват.

Вълчев потвърди, че официално откриване на новата учебна година ще има. Честванията са основно за 1, 5 и 8 клас, но там, където учениците са по-малко, е възможно и присъствието на всички класове. Важно е да се избегне струпването на много хора на едно място, уточни той.

Над 80% от родителите са за присъствено обучение, една част от тях - за частично присъствие, а 16% са против, каза министърът, цитирайки социологическо проучване от края на август.

Всяко училище ще уведоми родителите и учениците за конкретните мерки, които предприема чрез групите за комуникация, които вече съществуват на много места, и чрез елетронните дневници. Родителските срещи ще се проведат в началото на учебната година, какъвто е нормалният график, уточни Вълчев.

Той коментира, че при нас е избрана присъствената форма на невзаимодействие между учениците, но не отрече, че вероятно ще има ситуации, при които децата ще учат в електронна среда.

Образователният министър допълни, че от МОН очакват здравното министерство да уточни какви ще бъдат праговите стойности на разпространение на COVID-19, при които ще се преминава към дистанционна форма на обучение за клас или за цяло училище.

Не се предвиждат намалени часове. Часовете по музика и рисуване ще са присъствени - като всички останали, уточни той.

Сред останалите препоръки на образователното ведомство са изнесените часове на открито, когато времето позволява; часове по различно време, за да няма струпване; местата за отделяне на децата със симптоми на COVID-19 трябва да не ги стресират, да има комуникация с учител, мед. сестра.

Министерството планира закупуване на 80 000 устройства за децата, които не разполагат с техническа възможност за дистанционно обучение, процедурата е в ход, но най-вероятно ще бъде реализирана в началото на идната година, каза Вълчев и допълни, че се предвижда оборотен фонд от компютри на училищата, от който да се предоставя техника на децата.

Той изключи възможността всички учители и ученици да бъдат тествани преди началото на учебната година.

Ще има възможност и здрави деца, които не искат да посещават часовете в училище, да преминат към самостоятелна форма на обучение, каза още министърът. Той уточни, че всички споменати мерки са отразени в Закона за предучилищното и училищното образование, който трябва да бъде разгледан този четвъртък в парламента. Дори да не бъде приет до началото на учебната година всяко училище има възможност да приложи компенсаторни мерки - допълнителни консултации, включване в електронна среда и др., обобщи министърът на образованието и науката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови