Тодор Танев: Ще има не бонус, а увеличение на учителските заплати със 70 лв. (видео)

В България има училища, в които се преподава на турски език, каза министърът на образованието

OFFNews 14 септември 2015 в 09:00 9609 1

Проф. Тодор Танев

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Проф. Тодор Танев

"Ще има увеличение на заплатите, а не бонус. То ще е под 10%, средно около 70 лева на човек. Това ще трябва да се задържи следващата година и затова ще поискаме малко над 100 млн. повече в бюджета, за да има пари и за науката."

Това заяви министърът на образованието проф. Тодор Танев в интервю за bTV тази сутрин, след като на 1 септември председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че с финансовия министър Владислав Горанов са се договорили за 20 млн. лева допълнително за учителите.

Според сегашния механизъм на определяне на учителските заплати решение за увеличението им може да вземе единствено директорът - училищата са на делегирани бюджети, които ръководствата им разпределят сами, включително и в частта им за заплати. Държавата, в лицето на Министерския съвет, може да увеличи размера на бюджета на училищата чрез увеличение на единния разходен стандарт, т.е. сумата за годишна издръжка на едно дете в дадения вид училище. Механизмът, с който разполага Министерството на образованието пък е наредбата, с която се определят минималните основни възнаграждения за младши учител, учител, старши и главен учител.

Министърът коментира състоянието на училищата преди 15 септември.

"57 училища ще посрещнат учебната година в ремонт. Вероятно ще има още, но ако не са ни съобщили, ще има санкции. Ремонтите няма да попречат на учебната дейност", каза професорът, който ще открие учебната година утре в 1 Английска езикова гимназия, където се помещава и 112-то училище, заедно с посланика на Великобритания Ема Хопкинс.

Той посъветва учениците "да държат с едната ръка родителя си, а с другата - своя приемен родител учителя си".

За 9-те месеца, откакто съм министър, се наложи закриването на пет училища, в които отдавна няма ученици. Правим всичко възможно да не се закриват училища - искаме да намалим минималния брой деца за паралелка, каза министърът и допълни, че МОН има програма за привличане на млади учители и че служителите му ще се опитат да привлекат за учители и безработни висшисти.

Според него промяната в структурата на средното образование - тя предвижда основно образование да се завършва в VII, а не в VIII клас, и дава възможност за завършване на училище след X клас - ще помогне за намаляването на броя отпадащи деца от училище. Сега годишно отпадат около 3500 деца. През миналата година те са били 3282, най-много са между пети и седми клас.

Министърът коментира и факта, че в някои училища "вероятно има случаи на преподаване на турски и това е наказуемо". "Официалният език е български. Който не провежда преподаването на български, нарушава конституцията, което ангажира не само МОН, а и МВР. Имаме сигнали и ги подаваме най-често в системата на МВР."

Той отказа да коментира по същество резултатите от проверка, които показаха, че в Софийския университет са били сключвани договори за доставка на хранителни стоки без обществени поръчки и че реално от Ректората са плащали много над договорените цени през 2014 г. 

"Нападенията срещу СУ са ежедневни и целенасочени. Има огромен проблем в ръководството, но убийството на този университет е огромно престъпление. Нека да не говорим за Софийския университет толкова лекомислено. Това ще кажа и точка", заяви професорът от Софийския университет Тодор Танев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови