Търсят се начини да се разтовари заседналият край Камен бряг кораб

OFFNews 24 септември 2021 в 18:02 1705 1

Снимка архив

Търсят се варианти как да се разтовари заседналият край Камен бряг кораб Vera SU, заяви изпълнителният директор на агенция "Морска администрация" кап. Живко Петров, цитиран от БТА.

Товарният кораб под панамски флаг заседна край бреговете на местност Яйлата по-рано тази седмица.

Кап. Петков обясни, че собственикът на Vera SU е назначил представител, който заедно със застрахователите, работи за установяване на щетите и предприемане на мерки за освобождаване на кораба от плитчините.

Извършен е водолазен оглед и заснемане на дълбочините, тъй като това е район, който не се използва за корабоплаване заради скалите. Целта е да се види дали може да подходи друг кораб, плаващ кран или влекач, обясни кап. Петров.

Вече е предоставен план за освобождаване на кораба, като първо се разтовари в морето. Въпреки че товарът не е опасен за морската среда, екоминистерството и ИА "Морска администрация" не са съгласни с това решение, защото зоната е защитена. Те смятат, че трябва да се потърсят други варианти.

Капитан Петков обясни още, че трябва да бъде свален около половината от товара - 1000-1500 тона, за да се види дали корабът ще успее да изплува. 

"Предните му части са пробити и в корпуса има около 550-600 тона вода. Като се вземе предвид, че той е заседнал върху скала, е пресметнато, че поне 1000 тона трябва да се разтоварят. Но може да се наложи и цялостно разтоварване. Затова в момента се мислят варианти с какви сили и средства да стане това", добави той. 

Кап. Петков увери, че няма опасност за екипажа и от замърсяване, тъй като в кораба почти няма гориво. 

"Въпросът е корабът да не остане по дълго време там, защото може буря да го разбие и да потъне", изтъкна още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

1

Ivan

24.09 2021 в 19:10

Тази сутрин по нац.телевизии бе заявено, че започва операция по обезопасяване и изтегляне на таралясника . В 18.00 идва съобщение, че това няма как да стане, освен ако не изхвърлиме азотния тор в морето и не източим корабното гориво пак там! Собственикът на товара си е направил постата сметка, че ако го зареже у акваторията на Булгаристан и аборигените да си му берат гайлето, ще му излезе по евтино, отколкото провеждането на спасителна операция, свързана с разтоварване, източване, изтегляне и плащане такса-престой на изтрезвителя, където предполагам е руския екипаж. Толкова е просто! А нас ни баламосват 4-ти ден, че нещо у държавата работи!