Свищов пак без вода, а минерален извор затрупан с 16 000 тона строителни отпадъци

OFFNews 05 септември 2020 в 12:56 5072 0

Снимка БТА архив

Поредна авария оставя Свищов без вода неясно докога. 

Екипите на ВиК-Йовковци работят, но няма гаранция кога ще бъде отстранена повредата, заяви кметът на Свищов Генчо Генчев, цитиран от БНР. Аварирало е съоръжението в село Вардим. 

Частите са специфични не могат да бъдат осигурени толкова бързо. Винаги обезпечаваме детските заведения и болницата да имат вода, но проблемът отново е сериозен, коментира кметът.

В града започва разчистване и проучване на сондаж на минерален извор, който е неизползваем от 40 години. Находището обаче е затрупано с над 16 000 тона строителни отпадъци, които са изхвърлени там преди години при изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води.

От вторник започва почистване и разкриване на сондажа, след което ще се направи водочерпене, за да се разбере оптималното количество вода, което може да бъде добито.

Минералният сондаж е прокаран през 1977 година и е с дълбочина 1510 метра. По направените тогава проучвания, водата е с температура до 48 градуса. Според хидроекспертите, разкриването на сондажа и укрепване на изкопа ще отнеме приблизително месец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови