Стотици свободни места в гимназиите в София, ще има четвърто класиране

Александра Маркарян 03 август 2018 в 17:20 15495 1

Стотици свободни места има в гимназиите с прием след VII клас в София. Регионалното управление по образованието публикува списъка и обяви четвърто класиране за прием в VIII клас.

Незаети бройки има в някои от най-желаните училища, сред които Първа английска, Втора английска гимназия, 9-та Френска езикова гимназия, 73 СОУ (т. нар. Втора немска езикова гимназия), Националната природо-математическа гимназия (НМПГ), финансово-стопанската и търговско-банковата.

Незаети места има и в много престижни професионални гимназии, включително тази по архитектура, строителство и геодезия. За сметка на това, срещу паралелки, като "Кетъринг" и "Производство и обслужване в заведения за развлечение и хранене" в едно от училищата, които ги предлагат, пише 0 свободни места.

Пълния списък с незаетите места по училища, класове и квоти (ако има разделение за момичета и момчета) може да видите ТУК.

При четвърто класиране, както и при трето, учениците, които желаят да кандидатстват за дадено свободно място, подават документи в самото училище, а ако са били приети другаде на по-ранен етап, трябва да ги изтеглят съответното учебно заведение, мястото им в което не се пази.

Всяко училище определя изискваните документи и сроковете за прием. Например 73-то СУ "Вл. Граматик" е обявило 4 свободни места след трето класиране - 3 за момичета и едно за момче - в паралелките си с немски/френски език и немски/английски език. На сайта му са посочени необходимите документи за кандидатстване: свидетелство за завършен 7 клас; служебна бележка от резултатите националното външно оценяване по български език и литература и математика и заявление до директора. Срокът за подаване на документи там изтича на 6 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови