Столична община плаща 130 000 лева за временен покрив на 'Царските конюшни' (снимки)

Мартин Георгиев 11 януари 2019 в 16:50 4896 0

Снимка Мартин Георгиев / OFFNews

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов провери работата по аварийното укрепване на "Царските конюшни". Временният покрив, който ще спаси сградата, ще струва на общината 130 хил. лева.

Ремонтът на комплекса, който през 2018 г. получи статут на паметник на културата от местно значение, започна преди няколко дни. Очаква се да продължи до средата на март.

До него се стигна, след като през юли миналата година пожар изпепели целия покрив на "Царските конюшни". Тогава Министерството на вътрешните работи, което притежава 70% от собствеността на сградата, обеща да извърши ремонта.

"Тук сме на едно историческо място в сърцето на София, за да инспектираме "Софияинвест", които извършват авариен ремонт изцяло за сметка на Столична община - 130 хил. лева за временен, но много здрав покрив, който да гарантира съхранението на една от най-важните части от комплекса", заяви зам.-кметът Тодор Чобанов пред журналисти.

Той уточни, че макар и временен, новият покрив е със стоманена конструкция. Той е изключително здрав и устойчив и ще даде времето, което е нужно за изработване на проекти, за да се намери трайно решение. "Най-вероятно общината ще бъде компенсирана за ремонта от МВР и други съсобственици на знаковата сграда", допълни Чобанов. 

"Царските конюшни" са важни, защото са историческо място. Тук не говорим само за стени и тухли, а за люлката на българската държавност. Спасяването на тази знакова старина винаги е била от значение за паметта на София. Това е национална светиня", заяви още зам.-кметът.

Тодор Чобанов е категоричен, че "Царските конюшни" трябва да получат статут на национална културна ценност. "След тежкия инцидент с пожара, което си беше едно изключително тревожно събитие, много настоявахме и продължаваме да настояваме за национален статут на обекта. Той вече има статут на културна ценност, но за да бъде в пълнота юридическата защита, е редно той да получи статут на национална културна ценност", уточни той.

Зам.-кметът посочи, че общината е имала желание ремонтните дейности да започнат веднага след пожара, но е било нужно "изрично съгласие на собствениците, които са различни и няколко на брой".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови