Станциите по трета линия на метрото са почти готови и са много хубави (снимки)

OFFNews 24 април 2019 в 17:01 12073 0

Започнаха единичните изпитания на метровлаковете по третата линия. Първите 8 км от третата метролиния – от „Красно село“ през центъра до бул. „Владимир Вазов“ – ще пуснем до края на годината, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на личния си фейсбук профил.

18 от 20-те нови влака за третия лъч вече са доставени в София. Те са производство на „Сименс“ и с тях се постига до 25% икономия на енергия. Цялата трета линия е с ново поколение системи за управление, автоматизация и безопасност. Като част от мерките за безопасност изграждаме и стъклени предпазни стени на пероните. Те се отварят автоматично при спиране на влаковете на местата, на които се отварят вратите на влаковете, споделя градоначалникът в социалната мрежа.

На 65% е готов и участъкът през „Овча купел“ – още 4 км до околовръстния път при Горна Баня. Този участък е планирано да бъде пуснат през първата половина на 2020 г.

С новите 12 км метро ще спестяваме още 11 хил. тона вредни емисии на година. Той ще се ползва от 130 хил. души дневно и ще намали до 25% трафика в зоните, през които преминава, категорична е Фандъкова.

Заедно с метрото променяме и наземната инфраструктура в районите, през които минава. В момента се провежда процедура за цялостна реконструкция на ул. „Житница“, за съжаление има забавяне заради жалби по отчуждаването на частни имоти. Целта ни е до края на годината заедно с метрото да завършим кръстовището на бул. „Гоце Делчев“ и бул. „Цар Борис III“ и цялостната реконструкция на ул. „Житница“. В район „Овча купел“ заедно с „Метрополитен“ цялостно реконструираме ул. „Централна“, допълва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови