Софийска среща „Наука и православие по света”

OFFNews 19 март 2018 в 12:43 3450 1

На 21 март 2018 г. (сряда) от 10 ч. в заседателната зала на хотел "Кристал Палас" (ул. "Шипка" 14) ще се проведе научна среща – дискусия, посветена на темата „Наука и православие”

Лектори:

проф. дфн Нина Димитрова (Институт за изследване на обществата и знанието – БАН)

Моменти от историята на взаимоотношенията религия - наука в България (ХХ – ХХІ век)

доц. д-р Павел Павлов (Богословски факултет - СУ „Св. Климент Охридски”)

Православно богословие и наука в България

Модератори:

проф. дин Александър Костов и гл. ас. д-р Ивайло Начев (Институт за балканистика с Център по тракология – БАН)

Проектът „Наука и православие по света” обединява усилията на учени от голям международен екип с цел изследване на отношенията и особеностите на диалога между наука и религия в страните със значими православни общности.

Интердисциплинарният екип включва над 50 специалисти от 15 страни, представители на различни академични области, като природни науки, философия, история и богословие и др. Дейностите в рамките на „Наука и православие по света” имат научна и обществена значимост от една страна поради относителната неразвитост на изследванията на връзките между наука и религия като изследователска дисциплина. От друга страна значение има ниският интензитет на диалога между научния и религиозния светоглед в православен контекст в сравнение със ситуацията в страните, където преобладаващи са другите основни християнски деноминации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови