Синодът нареди в понеделник камбаните в София да бият тревожно

OFFNews 04 декември 2015 в 15:23 12584 15

Синодът нареди в понеделник камбаните в София да бият тревожно

Светият синод на Българската православна църква е издал нареждане камбаните на всички столични храмове да бият "тревожно" в знак на протест срещу оспорването на собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Точно преди година служебният премиер Георги Близнашки връчи акт за собственост на Българската патриаршия на церемония в Министерския съвет. Причината е, че от построяването преди 100 години до сега храмът не е имал акт за собственост. Именно решението на Министерски съвет от 1 октомври 2014 година се оспорва пред Върховния административен съд (ВАС) от културно-историческо дружество "Будител". 

На 3 октомври 2014 г. в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на ПКСХП „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква - Българска Патриаршия.

На 8 октомври 2014 г. в Гранитната зала на Министерския съвет, в присъствието на представители на БПЦ и членовете на служебното правителство се състоя церемонията по тържественото връчване на Акта за собственост на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

В деня на заседанието по делото - 7 декември 2015 г., камбаните в столичните храмове ще бият в знак на протест между 9 и 9:30 ч. Преди това пред сградата на ВАС ще бъде отслужен молебен за запазването на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!