Шулева: Внесете си осигуровките в първия стълб, за да си гарантирате поне минимална пенсия

OFFNews 07 октомври 2020 в 10:49 4894 0

Хората, които са се осигурявали на най-ниските нива, да отидат и да си преведат вноските в първия стълб, за да им се гарантира поне една минимална пенсия. Този съвет даде бившият социален министър Лидия Шулева пред бТВ.

Според Шулева факторите, които влияят на парите във втория пенсионен стълб, са прекалено много. "От една страна, тези капиталови схеми се правят за дълъг период от време – обикновено 40 г., колкото е трудовият стаж. Когато е въвеждана тази система, се е смятало, че 20 г. са добър срок, но се оказа, че те са белязани от две кризи и срокът не е достатъчен да се компенсират неравномерностите в доходността, която се получава", посочи Лидия Шулева.

Бившият министър в правителството на Симеон Сакскобургготски отбеляза, че моментът е ключов за решения за това как ще се формират пенсиите на хората, родени след 1959 г.

"Има едно решение пенсията от НОИ да бъде намалена с 20%, което е несправедливо. Това намаление засяга целия период на осигурителен стаж. Тези хора ги ощетяват за половината от времето, в което са внасяли пълна вноска. Пенсията, която хората получават от НОИ, се формира от 33% субсидия на държавата. Така държавата участва като осигурител. Когато се изчислява този процент, субсидията се премахва и изведнъж тези хора, родени след 1959 г., се ощетяват от вноската на държавата. Освен това се изчисляват 5%, които станаха толкова, 5 г. след началото на реформата. Комулативно, всички тези неща според изчисленията на експерти показват, че това намаление на пенсията от първия стълб трябва да бъде не 20%, а около 6%-7%. Това води до по-голяма пенсия за много повече хора", обясни Шулева.

Но не така стоят нещата за минималните пенсии. Те винаги са субсидирани, напомни Шулева и допълни, че те дори са субсидирани допълнително от държавата, за да не са непоносимо ниски. При втория стълб според нея най-вероятно
ще се получат по-ниски пенсии.

"Ако аз трябваше да решавам за детските надбавки, бих подкрепила нискодоходните родители, защото за тях тези пари наистина имат значение", коментира още Лидия Шулева. Според нея праговете, които се определят, отиват във все по-ниската част на доходите, дори средните доходи не са достатъчни вече за една издръжка.

"Тези пари, ако се преразпределят за тази група хора, които наистина имат необходимост, ще се почувства много повече, отколкото във високата част", обясни тя по повод предложението на управляващите детски надбавки да се дават без значение от дохода на родителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови