Шефът на ДАЗД: В пандемията най-важен е личният пример на персонала в училищата

Ирина Евгениева 11 септември 2020 в 15:06 2173 0

Снимка Ирина Евгениева

"На първо място това, което е много важно да се организира в детските градини и училищата, е личният пример на персонала в условията на пандемия."

Това заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова на семинар за директори и експерти на образователни институции, посветен на моделите за обучение от разстояние в електронна среда в българската образователна система и организацията на работа в условията на епидемиологична обстановка.

Ние всички знаем, че директорите, учителите дори и хигиенистите са тези, които показват какво е редно като поведение и отношение в ситуацията на пандемия, коментира Лилова.

Тя обясни, че ако личният пример е водещ, половината работа е свършена.

"Останалата половина е това да се организират и подготвят както децата, така и техните родители", добави Лилова. 

Тя препоръча преди 15-ти септември всички учители да са се свързали с родителите на децата, за да може всички да са наясно каква е организацията в конкретното учебно заведение.

Трябва децата и родителите да са спокойни с първия училищен звънец, категорична е Лилова. 

Тя уточни, че всяко учебно заведение има своите вътрешни правила.

"Бих искала да споделя, че е от съществено значение да осигурим четири неща: правото на достъп до образование за всяко дете; качествено и приобщаващо образование; да гарантираме благосъстоянието на всяко дете – неговото физическо, психическо, емоционално здраве и не на последно място, да осигурим за децата безопасна среда", заяви Лилова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови