Шефът на БАБХ: Има опити да бъдат убити хора, които извършват дезинфекция в Странджа

OFFNews 20 юли 2018 в 11:43 5253 1

Снимка бТВ

Има опити хората, които се занимават с дезинфекция срещу чумата в Странджанско, да бъдат убити. Това става ясно от думите на шефа на БАБХ Дамян Илиев в стенограмите от председателските съвети в НС на 17 и 18 юли. 

БСП публикува документите, във връзка с изнесената информация от министъра на вътрешните работи Валентин Радев, че ПГ на „БСП за България“ е подкрепила действията на правителството по повод кризисната ситуация с
животновъдите в областите Ямбол и Бургас. "Ние държим на прозрачност при взимането на решения и изясняването на истината", заявят от БСП. 

Илиев казва още, че се правят опити да се режат маркучите на извършващите дезинфекция, както и да се пускат на воля стадата, които трябва да бъдат евтаназирани. Това ме кара да мисля, че някой иска да имаме вируса в цялата страна. Вече не гледам на всички тези неща откъм тъжната страна, която се вижда на място, обяснява Илиев.

Хората обичат животните и искат да помогнат на баба Дора, да бъде спасени стадата, но това намалява вероятността нашите мерки да са ефикасни. Никак лесно да те обвиняват цял ден, че  не си достатъчно психически здрав, за да разпореждаш евтаназия на животни, които не били болни, на животни, за които няма нужда да се прави нещо, на животни, които би трябвало да бъдат карантинирани. По повод карантинирането Ви казвам, че няма ефикасна карантина, обяснява шефът на БАБХ.

Той дава пример в Англия отпреди няколко години: В лабораторията в Олбрайт, която се счита за една от най-безопасните по отношение на биосигурност и че оттам не може не може да излезе вирус, те изпуснаха вирус на шап, изпратен там за типизиране, заразиха цяла Англия и мисля, че имаха щети за около 20 млрд. паунда. 

Ако не дай боже се увеличават огнищата, има и вариант с ваксинация, който можем да включим. Той е много по-тежък от това, което правим в момента. Ако ваксинираме и се договорим и с ОИЕ, и с Европейската комисия, да ваксинираме само тези общини по границата, на тези общини ще бъде наложена санкция, която ще продължава най-малко 2-3 години, защото има стъпки, по които тя трябва да бъде освободена. Това означава, че ще оставим живи животните, но хората няма да могат да реализират продукцията си. 

Ако се случи заболяването да излезе извън територията на тези общини, или ако се счете, че нашите мерки са неефективни, надявам се първата стъпка за санкции към страната за продажба да се върне само на областно ниво - такова беше първото решение на Комисията.

По-тежкият вариант е да се сложат санкции за цялата страна, информира още на председателския съвет още на 17 юли Дамян Илиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови