Съдят Филип Златанов по бързата процедура (обновена)

Юлиан Христов 31 март 2014 в 10:28 4916 3

Филип Златанов
Филип Златанов

Бившият председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов обяви, че иска бърз процес и се отказа се от разпит на свидетели.

Златанов е обвинен, че е укрил три сигнала - срещу президента, срещу бившия му съветник Димана Ранкова и срещу бивша одиторка в Сметната палата Лилия Бунева.

В края на миналата седмица Филип Златанов е внесъл молба, в която настоява за провеждането на съкратено съдебно следствие, като се отказва от разпита на свидетели. Част от тях - Емил Димитров (бивш депутат от ГЕРБ) и Димана Ранкова, която доскоро бе финансов съветник на президента, бяха призовани днес в съдебната зала, но по-късно бяха освободени. 

Прокуратурата обвинява Златанов, за това, че е отказал да публикува на сайта на Комиията, че е прекратена преписка срещу президента Росен Плевнелиев. Според държавното обвинение производството било прекратенои комисията не се е произнесла по същество по сигнала, като това не било обявено публично. В тефтерчето на Златанов, части от което бяха оповестени пред медиите, по повод сигнала срещу президента, бившият шеф на комисията си е записал: "Реш. за прекратяване на Плевнелиев - другата седмица", "Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет", "Чака се, по-натам в рубрика "Прекратени", къси мотиви без заглавие". 

Според сигнала срещу президента, докато бил регионален министър, той бил в конфликт на интереси, защото все още влизал в управата на търговско дружество. Справка на Комисията обаче показала, че Плевнелиев напуснал въпросното дружество още през 2008 година. 

Въпреки изхода от производството, Златанов не е спазил законните си задължения, като е укрил, че в Комисията има такова производство. 

Подобни са и останалите два случая, за които той отговаря пред съда. 

Златанов не е оповестил решение на Комисията по производство на съветничката на президента Димана Ранкова. Според прокуратурата това лишило Ранкова от възможността да атакува решението пред Административния съд. Според обясненията на самата Ранкова, кампанията срещу нея била стартирана в момента, в който тя била посочена като президентска кандидатура за пост в БНБ. Ранкова твърди, че се запознала с решението на КПУКИ едва седем месеца след излизането му.

Тъй като подсъдимият Златанов се отказа от разпита на свидетели, в хода на производството бяха изчетени показанията им, дадени в досъдебната фаза. Съдът трябва да изчете и заключенията от назначените по делото експертизи. 

Очаква се страните да пледират във вторник. Вероятно още утре съдът ще се произнесе по казуса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews