Румяна Ченалова: Не смятам, че уронвам престижа на българския съд

OFFNews 10 декември 2014 в 09:05 10065 17

Румяна Ченалова

Не смятам, че уронвам престижа на българската съдебна система, защото всяко действие, което съм извършила е било предмет на проверка и актовете на съда подлежат на инстанционен контрол.

Това каза съдия Румяна Ченалова пред bTV. Тя получи право на отговор, след като френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан я обвини за участие в схема за кражба на бизнеси

Чрез съда не могат да се откраднат фирми. Много сериозна е работата на вещите лица, които установяват състоянието на дружеството, посочват кредиторите, които си правят вземанията, обясни съдия Ченалова. Въпреки всички упреци, аз съм български съдия и съм част от българския съд, на който се дължи уважение, заради огромната работа, която върши и лошите условия, в които работи, каза още съдийката от Софийски градски съд (СГС).

На въпрос дали е работила със синдика Панайот Велков, който пое управлението на фирма "Белведере". "Любими синдици нямам, любим е този, който си изпълнява задълженията съвестно", обясни Ченалова, като допълни, че е доволна от работата на Велков, който "буквално живее в тези дружества". "Той е различен", заключи съдийката, като посочи, че обикновено синдиците внасят един доклад месечно, а от него вече имала 12 доклада, които не са формални. 

Съдията заяви, че не е одобрявала искане на синдика да наеме за охрана на въпросната компания фирмата "Делта гард" за 30 хил. евро месечно. Според bTV фирмата е собственост на небезизвестния Митко Каратиста.

Тя обясни и какво е имала предвид, като е казала пред ВСС, че е уязвима, защото няма гръб: 

"Един магистрат е човек и е силно уязвим. Това е емоционална преценка, че аз нямам защита, защото няма кой да ме защити. Има случаи, в които много магистрати са били обвинявани в работата си, но в много от случаите зад тях са заставали организации. В случая това не се случи." 

Тя определи като спекулация твърденията, че била в схема за кражба на фирми и че работата ѝ като съдия е свързана предимно със споровете на банкера Цветан Василев с депутата от ДПС Делян Пеевски.  

По повод твърденията на Пеевски, че Цветан Цветанов много държал Ченалова да бъде съдия по делото "Октопод", тя отговори, че не би могла да каже дали и какво е казал Пеевски и какви са били "неговите емоционални усещания". "Аз нямам договорки с г-н Цветанов", категорична е съдийката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!