Ромският квартал в Пещера под блокада заради заразени с COVID-19

OFFNews 04 април 2020 в 16:30 4158 1

Снимка Уикипедия

Изглед към главната улица в града

От утре ромският квартал на Пещера ще бъде поставен под блокада, съобщи националното радио.

излизане от квартала ще се допуска само при нужда от медицинска помощ.

Мерките се затягат, след като в района вече има четири положителни проби на COVID-19. Кварталът се превръща в огнище на зараза, каза кметът на Пещера Йордан Младенов, цитиран от БНР.

Органиченията за излизане от квартала се налагат с кметска заповед от 5 април. На входовете на квартала ще има пропускателен режим.

Това са хора, които са имали контакти с чужбина, едните хора имат контакт с Белгия, били са в Белгия, а другата жена, която е настанена в Пещера, се е завърнала преди две седмици от Англия. Това, което се наблюдава - и докторите, и от щаба потвърдиха, е, че действително това са контакти, които са привнесени от чужда държава. Това, което ме притеснява, е, че има погребения в квартала, където знаем, че традициите са да се събират повече хора, свързал съм се със семействата и съм помолил всички близки да няма струпване на хора", добавя кметът на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

1

Панелен земеделец

05.04 2020 в 11:58

Съзнавам колко е глупаво да пиша тук с надежда някой друг да го "придвижи" до по-подходящи за въпросите места.
Темата на инфото е подходяща. Тук пишете, че гетото в Пещера се блокира. Май имаше още 2-3 места из БГ-то. А на останалите? Където циганите, масово завърнали се от гурбета и чакащи новия, потенциално разнасят заразата по улици и магазини. А гледахте ли в събота "Ничия земя" с кмета на Буковлък? Защо в по-големите градове всички ние можем да клечим вкъщи, да носим маски, да ни хващат в издънка и да ни съдят за по 5 хил.лв. Защо те там в махалите си не могат, знаем. Но къде е полицията, РЗИ-тата, бащиците от телевизора?
Наша позната беше при старата си майка в Ихтиман. Разказа ни как в кварталното магазинче даже продавачката вече се примирила, че ги чака неизбежното: завърналите се "български граждани" щъкали навсякъде, не им пукало от нищо. 5000 лв. и тояга няма ли за тях? Други си спряха самолетите, ние с гордост ги прибираме.