Рибари откриха измряла риба в русенско езеро

OFFNews 29 май 2020 в 14:25 2100 0

Рибари откриха мъртва риба в езерото на русенското село Щръклево, предаде БНТ. 

Тепърва ще се установява каква е причината за измирането на водните животни.

Открити за мъртви сомове с тегло около 10 килограма. Местни рибари смятат, че рибата е измряла заради замърсяване на езерото от отпадните води на близката свинеферма. 

"Моята свинеферма няма как да замърси езерото поради простата причина, че събираме торовата маса в торови хранилища и от там се извозва с цистерни, след което се разпръсква торовата маса по нивите", заяви Ангел Маринов, управител на семейна свинеферма.

Водоемът се използва за любителски риболов. Освен сом, в него има бяла риба, шаран и таранка, които не са пострадали. 

Рибарът Пенчо Георгиев обясни, че има слух сред местните жители, според който рибата е била гърмяна. 

След направената проверка от Агенцията по рибарство и аквакултури стана ясно, че е малко вероятно бракониери да са използвали електричество за улов на сом.

Директорът на "Рибарство и контрол – Централен Дунав" към ИАРА Михаил Михайлов заяви, че уредите, който се използват от бракониерите имат селекция и за сом. Според него е малко вероятно това да е причината за умирането на рибата. "Може да е от външно замърсяване, има наблизо животновъдни обекти, от торни ями", обясни Михайлов. 

Проверката от регионалната екоинспекция показва, че не са открити следи от замърсяване на езерото от свинефермата, която е на 800 м. 

В района няма промишлени обекти. Все още се установява собствеността на водоема. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови