Протестиращи пак спряха движението по Аспаруховия мост във Варна

OFFNews 02 август 2020 в 20:47 5202 0

Протестиращи варненци спряха движението по Аспаруховия мост в града.

Те настояват за оставката на главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов. 

Ето и хронологията на БНР за протеста в морската столица:

Хронология на събитията от 24-тия ден на протеста срещу правителството:

19.00 - Кръстовището пред община Варна вече е блкирано от протестиращите. "Крадат от наште пари и от живота ни. Искаме децата и родителите ни да имат нормално здравеопазване", каза един от първите изказали се на мегафон.

19.10 - Звучат вече познати лозунги като "Оставка и затвор. Бойко е позор". Шествието ще тръгне всеки момент в посока Катедралата , а оттам към Аспарухов мост.

19.15 - Шествието бавно потегля, водено традиционно вече от младеж в народна носия, който с тъпан диктува ритъма. Вървейки всички свирят и скандират "Оставка". Отново има много млади хора.

Прави впечатление, че хората се движат на малки групи и на дистанция едни от други. Шествието се движи по двете платна на бул.Мария Луиза в посока Катедралата.

19.20 - Днес наред с националния трибагреник, който носят мнозина от протестиращите, младо момче вее копие на знамето на Райна Княгиня с надпис "Свобода или смърт". Протестиращите скандират "Елате при нас, протеста е за вас" към преминаващите по бул "Мария Луиза".

Много от участниците в шествието са млади хора, семейства с децата си, с бебешки колички даже, младежите вече се включват не само с тротинетки и велосипеди, но и с ролери. Монотонното преминаване по улиците на Варна всеки ден се разнообразява с нови плакати и превозни средства. Постоянни си остават призивите "Оставка" и подканянето "Веднага".

19.30 - Шествието блкира кръстовището до Юнащкия салон. "Варна събуди се!" е основното скандиране тук на фона на свирки и вувувзели. Тролеите преминават безпроблемно през кръстовището. Покрай протестиращите се движат и полицаи, които наблюдават, но до момента не са се намесвали в хода на протеста.

19.35 - Протестиращите продължават към Аспаруховия мост. Те изпълват и двете платна на бул. "Христо Ботев".
Шествието премина през кръстовището на бул."Христо Ботев" и ул. "Кракра" без да го блокира и продължава към Аспарухов мост. "Борисов е позор - оставка и затвор" и ""Мафията вън" скандират протестиращите.

19.45 - На метри преди моста протестиращите пропуснаха линейка с включени светлини и сирена. Протестиращите са почти до моста, но е спряно движението само в посока Аспарухово. Почти веднага излезе афектирана дама от колата си да се разправя с протестиращите защо блокират движението. Полицаите се намесиха адекватно и деликатно. В момента те регулират движението, за да премине още една линейка

В образувалото се задръстване вече има 20-тина леки автомобила и кола на Градския транспорт.

В момента са блокирани и двете посоки за движение по моста. Не е известно колко време ще останат там протестиращите, скандирайки "Оставка".

20.00 - В задръстването посока към Варна вече са около 100 автомобила. Но към Аспарухово няма колона, най-вероятно защото покрай звуците и колоната, която е видима още от пресечките , водачите са избрали обходен маршрут.

20.05 - Пртестиращите пропуснаха движението, но продължават по моста към Аспарухово. Те пуснаха движението към града и се движат в платното за Аспарухово. Полицаите се движат заедно с демонстрантите, макар и на отстояние. Преминаването е спокойно, даже виковете загръхнаха и звучат само тромби, свирки и вувузели.

20.10 - Протестиращите се спряха и скандират "Оставка". Младежите с велосипеди, ролери и тротинетки обикалят в кръг около участниците. Всички като един викат "Всеки ден ще е така до победата".

20.15 - "Силни сме, млади сме, дайте ни властта" - този възглас младежите скандират в края на протеста.
Блокадата завършва с благодарности и аплаузи към полицаите, които съдействаха за реда.
Все още обаче протестиращите седят по бетонните блокчета на острова между двете платна, затворени са и двете посоки на моста.

20.20 - Протестиращите пропуснаха трета линейка, която премина с включена сирена и на скорост покрай тях в посока града.
Останаха не повече от 100 души на моста и се редуват с мегафона да изказват своите основания за исканите остваки и причините да се стигне до тези протести. Много от участниците сами снимат през цялото време как се провежда блокадата и публикуват в социалните мрежи.

Днес протести освен в столицата и Варна има и на много други места в страната, както и в десетки градове с български общности в чужбина. 

Повече от 40 часа полицията държи блокиран пътя Стара Загора - Хасково само и само протестиращите граждани да не успеят да затворят магистрала Тракия. Край Благоевград пък бе частично затворен пътят за Гърция Е-79.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови