Протестът на живо: Десетки обгазени със сълзотворен газ. Много арестувани, линейки отведоха пострадали (видео, снимки)

OFFNews 02 септември 2020 в 08:09 45351 15

Ударно начало на протеста. Стотици хора дойдоха още в 8 ч на площада пред бившия партиен дом, където днес се провежда национален протест за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Има няколко арестувани след няколко опита за щурм и проби на полицейския кордон. Полицията използва сълзотворен газ. Демонстранти замерят униформените с бутилки, храни, хвърлят бомбички. Има данни за откарани в болница протестиращи и полицаи с контузии.

ГЛЕДАЙТЕ ЗАПИС

Хронология на събитията

14:30

Протестиращи разчистват боклук от жълтите павета.

14:05

Голяма част от полицията се оттегля в почивка.

13:30

Протестът блокира полицейски бус на ул. "Леге', в който има задържан.

Към този час, под слънчевите лъчи, миризмата на развалени яйца е почти задушаваща.

13:00

Напрежението спада - и сред протестиращите, и сред полицията.

12:35

Втора линейка откарва пострадал от площада. Той е силно обгазен и диша много трудно. Пострадалият е репортерът на БНТ Николай Минков. Обгазен е бил и неговият оператор. Минков е прегледан в ИСУЛ и не се е наложило да постъпи в болница.

БНТ обобщава информацията за пострадалите до този час:

Над 40 повиквания са получени до този момент на тел. 112 от района на протеста на пл. "Независимост". 21 линейки са ходили и са откарвали пострадали. До тук има 16 хоспитализирани - полицаи и протестиращи, като в момента 7 линейки на площада продължават да преглеждат.

Трима обгазени полицаи са прегледани в "Пирогов". Те са отказали да останат на лечение в болницата.

Тримата са прегледани от токсиколог и очен лекар. Установено е, че са обгазени с лютив спрей. Имат увреждания на горни дихателни пътища, кожа на лицето и ръцете, както и на роговицата и конюнктивата на очите.

През спешното са преминали още един мъж и една жена. Мъжът е бил с охлузни рана на главата, а жената на лакътя. След проверка и превръзка и двамата са освободени. Единият е здравно неосигурен.

12:30

По информация на Иван Калчев - Глиги, един от задържаните протестиращи, към този час арестуваните са 16. Те са във Второ РПУ. При тях има адвокат. Информацията не е потвърдена от МВР.

Полицаи мият шлемовете си от сълзотворния газ. На място има и лекари, които им промиват очите с разтвор.

12:25

До линейката е отец Дионисий.

"Убиват хора тук, казва той, като представител на вярата първи трябва да преговарям с полицията."

12:20

Човекът в линейката е видимо в тежко състояние, свидетелстват очевидци.

На площада се чува силен гърмеж.

Пускат много сълзотворен газ.

12:10

Човек - вероятно припаднал - лежи на земята пред Министерския съвет. Пристига линейка и го откарва на носилка. Хората наоколо скандират "Убийци".

12:08

12 ч

На място пристигат още полицейски части и пожарна.

Сблъсъци до стълбите на ъгъла с "Дондуков".

11:55

Петима нови арестувани с фланелки на "Възраждане".

11:28

Още един арестуван. Полицаите наоколо аплодираха сцената.

По униформените полетя паве, но не удари никого.

Не е ясен точният брой на задържаните. Те са поне 4-ма.

По непотвърдена информация задържани са Иван Калчев-Глиги, Стефан Тодоров, Деан Илиев, Борислав Сандов.

11:27

Полицаи извеждат пострадал свой колега. Вижда се, че ръкавът му е разкъсан и куца. Малко преди това на площада се чу взрив на бомбичка. МВР съобщи, че полицай е откаран в болница.

Полицията призова в съобщение до медиите жените и децата да минат на задна линия.

11:10

Полицаи с противогази на площада.

Архимандрит Дионисий - редовен участник в протестите, е в ИСУЛ, предаде репортер на OFFNews. Той е със затруднено дишане. Удрян е с щит от полицията - по думите му без да е предизвикал това.

Има още един арестуван. Той е влачен по паветата, предава друг наш репортер.

10:30

Депутати напускат сградата на новото народно събрание откъм улица "Московска".

10:25

Полицията затвори всички улици с достъп до площада. Протестът е обграден от полиция.

До преди малко можеше да се влиза от улица "Славянска", а към този час - само откъм хотел "Балкан" ("Шератон").

10:10

Ръцете на един от арестуваните са вързани с въжета.

Хвърчат бутилки с вода.

Бусът идва точно до кордона, Симеон Ставрев надъхва протестиращите.

Бабикян от Отровното трио призовава, ако има лекари на площада, да помогнат на пострадалите. Някои са сериозно обгазени.

Лекар помага на пострадали. жена слага капки в очите на обгазени демонстранти.

10:05

Напрежението продължава да се покачва. Протестиращи със спрейове пръскат полицаи под шлемовете.

Има бус с колони много близо до кордона, но от вътрешната му страна. Антоанета Цонева и Симеон Ставрев се качиха на него, предаде репортер на OFFNews.

На площада пристигат две линейки, чуват се сирени.

9:45

Нов щурм - от четири страни. Протестиращи бутат от една страна коли на жандармерията. Едната е на път да се обърне. Замерят с кофички кисело мляко. Нареждат на полицията да взема спрейове. Има много обгазени хора. Сред тях е и Минеков. Демонстранти хвърлят бомбички и пиратки, вият сирени.

Напръскани с лютив спрей са и журналисти и фоторепортери. Сред тях е и Канна Рачева от Би Ти Ви.

Арестуваните са вече 4-ма.

9:42 ч

Част от протеста тръгва към мястото на бившия мавзолей. Други са пред президентството, където няма нито един полицай.

9 ч

Протестиращи пред главния вход опитват да разкъсат кордона. Напрежението се покачва.

9:02

9:05

Минути след 9 часа пред централния вход на партийния дом се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицията. Недоволни от управлението се опитват да изблъскат силите на реда и да пробият към Народното събрание. Стигна се до размяна на удари.

Полицията изтласква хората. Има окървавен възрастен човек, който беше най-агресивният при нападението. Протестиращите хвърлят пиратки, яйца, домати, и най-различни предмети от силите по силите на реда.

Протестиращите отмъкнаха полицейски щит като трофей.

Какво се случи рано сутринта

Протестиращите вече се опитват да разкъсат полицейския кордон. Охраняващите полицаи вече отнесоха много яйца и ябълки.

Вече има и арестуван на протеста. В началото се чу, че това е адвокат Николай Хаджигенов. Оказа се друг човек. Сложени са му белезници, след като се качил върху полицейска кола, с каквито е барикадиран парламентът.

Събитието е организирано от Отровното трио като "Велико народно въстание" е Днес под наслов "Велико народно въстание". Скандиранията са "Мафия" и "Оставка и затвор".

От всички посоки на площада прииждат протестиращи. На площада вече има хиляди хора. Идват и допълнителни полицейски сили, които се опитват да предотвратят щурма към партийния дом, в който ще заседават депутатите.

Минути след 9 часа пред централния вход на партийния дом се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицията. Недоволни от управлението се опитват да изблъскат силите на реда и да пробият към Народното събрание. Стигна се до размяна на удари.

Полицията изтласква хората. Има окървавен възрастен човек, който беше най-агресивният при нападението. Протестиращите  хвърлят пиратки, яйца, домати, и най-различни предмети от силите по силите на реда.

Протестиращите отмъкнаха полицейски щит като трофей.

Десет минути преди 9 часа президентът Румен Радев отиде в Народното събрание. Протестиращите му направиха път и много от тях скандираха името му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

15

nrb

02.09 2020 в 16:33

Радев да е принуден да изкара армията.
- Нека се пробва !!! Един комунист искаше да изкарва танковете срещу баща ми . Историята помни как свърши това.

11300

14

yoghurt

02.09 2020 в 14:47

Ицо, особено Младене, нека не си затваряме очите избирателно за факти - политиците и от двете страни са зависими от мафията, борбата в момента е от две крила на мафията - прозападното и про-руското. И двете са корумпирани, понеже се представляват от пионки на борците и баретите от прехода, на които ДС им раздаде куфарчетата. Пионките са най-безпоммощни в ситуацията, а геополитическите играчи търсят удобен момент да си прокарат интересите, които нямат нищо общо с нашите собствени като държава. Няма лесен изход от ситуацията, единственият вариант са нестихващи протести и смяната на поколенията, справедливост не виждам да застигне търтеите, които ни теглят надолу от 30 години.

11936

13

Христо Венев

02.09 2020 в 14:33

Неуважаеми Mladen Nikoloff, точно по герберски, демагогски и арогантно, се опитваш да мамиш и манипулираш. Упорито забравяш, че опит за преврат имаше от страна на Гешев, когато нападна Президенството с въоръжените си мутри. По заповед на видния от всички страни еднакво Пеевски и вожда на герберските толупи. Писна ми от мафиотски отрепки и гнусни нагаждачи. Заради подобни фашизоиди като теб, протестират майки с деца и развяват плакати с надпис "Системата ни убива".

-1695

12

Mladen Nikoloff

02.09 2020 в 13:43

Наблюдавайки провала на един от най-аматьорско организираните опити за държавен преврат в историята на Европа, можем все пак да си извлечем поуки - колко е крехка свободата и как никога не трябва да я вземаме за даденост. Защото граниата между това да сме страната с най-високо растящи доходи и най-нисък дълг в Европа, едни от най-ниските нива на безработица в ЕС и това да станем втори Беларус ... е малка. Всичко на всичко се иска една човешка измет - Румен Радев и няколко мемили-недраги мафиоти зад граница и готово. Направо не е за вярване колко близо беше Борисов да си подаде оставката и да подари вървящата напред държава на мафията. От тук насетне - когато истината изплува и картите паднаха - трябват наистина тежките решения. Време е сериозно да се обмисли идеята за Импийчмънт. Кога сме имали президент, който прави опит за преврат и опит да контролира изпълнителна, съдебна и наказателна власт едновременно?

11300

11

yoghurt

02.09 2020 в 12:20

Възраждане са от хората на Путин, Биволъ наскоро писа за още една партия която се гласи да бъде учредена, финансирана оттам. Трябва да пазим външни заинтересовани сили да не отвлечат протеста, който е анти-политически.

12247

10

al-ien4

02.09 2020 в 12:19

Употребата на тролове и Интернет в продължение на изминалите 5-6 години от страна на ватенките, свърши чудесна работа с лесно манипулиращият се българин. Това става и в други, много по-развити общества (справка САЩ) - като навсякъде, основната слабост използвана от страна на пропагандата е - липсата на ценностна система и тъпота под критичния минимум. Парадоксално - но причина за това състояние на народа е именно управляващата каста. Т.е. едно гадно нещо, виновно за липсата на критична мисъл в българина, ще бъде сменено с друго гадно нещо заради липсата на критична мисъл. Историята се повтаря, защото простия българин направи грешката да я забрави и следователно да повтори всички грешни решения. Борисов трябва да бъде съден за престъпления срещу народа, но и БСП - също. Сега, когато дойдат на власт комунистите с Радев начело, няма да има лустрация и така през следващите 10-15 години, когато пак ще сме тук. Путин спечели - с много малко средства и постоянство и за това е виновен Борисов.

15614

9

OTBPAT

02.09 2020 в 11:43

А "закона" отново си е свалил номерата от доспехите?

11719

8

Краси

02.09 2020 в 11:41

Вече си показаха зъбите - започнаха да гонят мирните хора със сълзотворен газ, да не би някое депутатско леке да бъде уцелено от яйце.
Не трябва да отпускаме хватката на протестите - тогава няма да издържат дълго. Сега доста от хората, които бяхме там сутринта, отидохме на работа, но довечера трябва да сме три пъти повече.