Промени в правилата за детските градини, уседналост за прием и на най-малките

OFFNews 17 януари 2019 в 14:42 6703 1

Промени в правилата за прием в детските градини по искане на родители ще въведе Столична община. 

Броят на децата с хронични заболявания да се намали от 5 на 3 в група, а на тези със специални образователни потребности от 3 на 2. На обществено обсъждане ще мине и предложението две деца от едно семейство да бъдат приемани в едно детско заведение. Това каза зам.-кметът по образование Тодор Чобанов на заседанието на СОС днес. 

Максималният брой на децата в яслените групи в София пък да се увеличи от 18 на 23 е друга промяна. Тя става възможна, като СО се възползва от норматива на Министерството на образованието, обясни Чобанов. По думите му все още има съществен недостиг на места в яслите. Поради икономическата ситуация и слабо подкрепеното майчинство в третата година, всички родители желаят да ползват детските ясли, уточни зам.-кметът. Тази година ще започне строежът на 8 сгради за прием на деца, строежът на още 7 обекта, стартирал през 2018, продължава.

Очакваме 700 деца да бъдат приети, след като се увеличи броят на местата в яслите сега, обясни Чобанов. 

Уседналост при кандидатстването за детска градина с настоящ адрес е друга предстояща промяна. Сега според правилата родителите, които имат постоянен или настояща дрес в административния район на градината, получават допълнителни точки. За постоянен адрес те са 3, а за настоящ 2. Идеята е сериозно предимство да получат хората с постоянен адрес, като правилото, по което ще стане това, все още не е уточнено. Целта е да се избегне случващото се сега регистриране в последния момент на адрес в административния район на детското заведение. Възможност е да се въведе изискване регистрацията по настоящ адрес да е от поне 2 или 3 години.

Очаква се някакъв вид уседналост в случаите, когато се кандидатства с настоящ, а не с постоянен адрес, да се въведе преди новата кампания за прием в ясли и градини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5863

1

Babaliuga

17.01 2019 в 15:03

Пич, не трябва да се увеличават местата в заведенията, а трябва да се учредят нови заведения - ясли и детски градини. Да се държи на нивото на персонала там, не да се поощряват частни заведения със спорни качества.
Защо хората, които се занимават с такива проблеми са такива баламурници ? Плащам достатъчно големи данъци, за да не е необходимо да се притеснявам за това, дали детето ми ще има къде да ходи на ясла, както и какво евентуално може да се случи там. 23 деца в група са МНОГО. Как ще ми гарантирате, че педагозите, които работят с тях могат да им осигурят адекватно обучение или дори наблюдение ? И господата управляващи, ако се чукнат малко (може би някой трябва да ги чукне, АМА МНОГО), ще се сетят, че моето дете, независимо как го отглеждам, ще бъде произведено в данъкоплатец рано или късно. И този данъкоплатец ще осигурява парите, които те ще крадът. Така че, да се хванат в ръце малко и да спрат с тъпните.