Прокуратурата повдигна две обвинения на Каролев. На свобода е срещу 50 000 лв.

OFFNews 25 март 2020 в 20:56 9794 1

Прокуратурата повдигна две обвинения за бизнесмена Владимир Каролев – за нарушаване на карантината и за заблуждаващи публикации в социалните мрежи, в които се обяснява, че мерките срещу епидемията са безплодни, съобщи БНТ.

Владимир Каролев ще бъде освободен срещу парична гаранция от 50 000 лв.

Наказанието за нарушаване на карантината е затвор до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лв.

Вчера Софийска районна прокуратура се е самосезирала по повод публикации в социалната мрежа, от които е видно, че Каролев е предприел пътуване до друга област, без то да има характера на неотложност в нарушение на заповед РД-01-143/20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването. Тя е издадена във връзка с въведеното с решение на Народното събрание в страната извънредно положение за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция.

Прокурор от СРП е образувал досъдебно производство и e възложил на Столичната дирекция на вътрешните работи да се установи дали и каква декларация е представило лицето, както и как е обосновало пред полицейските служители от съответния КПП, през който е преминал, необходимостта от излизане от София-град и пребиваването в Благоевградска област.

Вчера е направен опит за призоваване на лицето от известните адреси на територията на София, на които той не е открит. Служител на СДВР е осъществил връзка чрез мобилен телефон с лицето, като при проведения разговор е установено, че се намира на територията на Разлог и категорично отказва да се яви пред органите на МВР. Това обстоятелство е наложило гражданинът да бъде задържан за срок от 24 часа.

В хода на разследването е установено, че Каролев собственоръчно е подписал декларация, с която се командирова в хотелски комплекс в Разлог, с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“. Установено е, че хотелският комплекс има действащ управител, което изключва хипотезата за неотложност на пътуването, предприето от бизнесмена. 

Софийската районна прокуратура намира за необходимо да обърне внимание, че действията по нарушаване на противоепидемични мерки са осъществени от Каролев – публична личност, бивш столичен общински съветник, и като такъв следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото. Още по-укоримо е обстоятелството, че чрез социалната мрежа Каролев целенасочено е предприел действия, за да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

1

Georgi Gracata

26.03 2020 в 16:22

Е на това му се вика гьонсурат.Командироваш се в хотел и си караш ски,а тъпите служители да духат супата в неплатен.