Попитах Борисов не е ли срамно СУ да е в такова материално състояние. Той изхъмка и нищо не последва

OFFNews 25 септември 2020 в 11:17 9176 2

"Английските дворове са в окаяно състояние. 2012-2013 година съм водил Бойко Борисов. Тогава откривахме новата библиотека на "Славянски филологии". Заведох го до един от прозорците и му казах: "Господин премиер, не е ли срамно националният университет да бъде в такова състояние? Той изхъмка и нищо не последва".

Това разказа бившият ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев по повод състоянието на сградата на Ректората, потърсен от bTV след отклонена покана за интервю от настоящото ръководство на СУ. Поводът бяха видеа от преподаватели, показващи окаяното състояние на сградата.

Проф. Илчев бе категоричен, че държавата трябва да се грижи за ремонтите, тъй като сградите са публична държавна собственост.

"Софийският университет не е само сградата на Ректората. Само в София са 4 сгради паметници на културата.

Всяка година трябва да се полагат грижи за една сграда. (...) Това е публична държавна собственост, ние сме ползватели, собственикът е държавата. Хазяинът трябва да прави ремонт в един апартамент. Обикновено наемателят може да поеме част от ремонта, но основното задължение е на хазяина", подчерта проф. Илчев.

Относно видеата той поясни, че "това, което тече, е преливникът на парната инсталация, която е безумно остаряла и на два, три дни водата изтича. Тръбите на покрива на Ректората не зная от кога не са сменяни. Попитах вчера управителя, той каза, че в тръбите има дупки, колкото човешки юмрук, но никой не иска да се качва горе, защото е много опасно".

Относно самия сигнал заяви, че "за 12 години в управленската структура на СУ съм имал десетки, ако не и стотици случаи, в които преподаватели идват и казват: "Искам да направиш това и това", но нито един път: "Аз искам да направя". Лесно се критикува".

Малко по-късно от СУ изпратиха становище по случая. В него се казва:

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ стопанисва 18 учебни сгради и 10 студентски общежития. Почти всички учебни сгради са недвижима културна ценност, повечето – недвижима културна ценност от национално значение. Общата разгърнатата площ на сградите, предоставени на управление на Софийския университет, е 305 680 кв. м. Годишният бюджет за капиталови разходи за ремонти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е по-малко от 1 милион лева годишно, което означава по-малко от 3 лева на квадратен метър. Тези средства са крайно недостатъчни за поддържане на сградния фонд. По наши изчисления само най-неотложните ремонти (покриви, фасади, инсталации) биха стрували около 40 милиона лева.

През 2018 г. във връзка с 130-годишния си юбилей, Софийският университет получи допълнителни 9 милиона лева за капиталови разходи. Половината от тях бяха предназначени за ремонт на студентските общежития, останалите – за учебните сгради. Както се вижда, дори тези извънредни средства са пет пъти по-малко от посочените реални нужди от неотложни ремонти, поради което бяха използвани главно за ремонт на покривите, които бяха най-спешни, защото не бяха ремонтирани дълги години и това доведе до невъзможност да се използват цели последни етажи от сгради поради наличие на течове. Приоритетни бяха и ремонтните дейности с авариен характер – на учебни зали и на местата, които физически застрашават съхраняването на книги, техника, възпрепятстват нормалната работа и протичането на учебния процес.

Показаните снимки по БТВ са от двата вътрешни двора на сградата на Ректората, които не се използват, до тях няма достъп и никога не са се използвали. По тази причина лошото състояние на фасадите в неизползваните вътрешни дворове не застрашава живота и здравето на хората, така както един неремонтиран покрив например. Вътрешните дворове на Ректората обаче имат своята красота и висока архитектурна стойност, поради което лошото им състояние е повод за непрекъснати притеснения и е още една причина за постоянното търсене на допълнителни средства за ремонти.

Проблемът се задълбочава от остарялата парна инсталация в Ректората. На покрива има резервоар, който служи за компенсиране на нивото на водата в парната инсталация. Неговите тръби обаче са стари и ръждясали, поради което допускат течове. Опитваме се да осигурим средства за ремонта на инсталацията по проект.

Според нас проблемите на Софийския университет в това отношение са само част от проблема със сградите – публична държавна собственост. Когато те са предоставени за управление на някоя институция, държавата смята, че няма повече ангажимент към тяхното поддържане. Но ако става дума за институция на бюджетна издръжка, именно държавата трябва да осигури средствата за поддържане на сградите – публична държавна собственост, особено когато става дума за недвижима културна ценност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

2

Пенчо бре

25.09 2020 в 13:30

Как се е борил Иван Евстатиев Гешов да осъществи поръката на Братята Георгиеви и да построи с техните пари Университета. С кого ли? Точно така - с крадливите управници по онова време, които като сегашния нехаели за наука (сит търбух - за наука глух) и гледали да чопнат и изплюскат милионите.
И е успял! Поклон! Сега май е по-трудно!

12000

1

фют

25.09 2020 в 11:51

Трагично е това, което научаваме. Академиците и професорите, които обучават бъдещето на нацията във водещото висше учебно заведение, не могат да управляват собствените си активи и се чудят, как да се оправдават. Това са мухлясали мозъци, без извинение.