Политолог: Днешните управляващите нямат бъдеще, протестът ще продължи

С призива за рестарт Борисов си призна, че е счупил държавата, категоричен е Христо Панчугов

OFFNews 03 септември 2020 в 16:29 3340 1

Снимка БГНЕС

Проблемите, които протестът повдигна, все още нямат отговор и по тях все още не е започнал разговор. Колкото повече се отлага разговорът, а властта се окопава, толкова повече ще намалява броят на умерените и ще се радикализира това, което наблюдаваме. Това прогнозира пред БНР политологът Христо Панчугов, който е бивш лидер на вече разпуснатата партия Синьо единство.

По думите му първостепенният разговор е, че българското общество подкрепя този протест и причините за този протест, независимо от това колко е многоброен.

„Иска отговор на въпросите кой шантажира премиера, до каква степен го шантажира, тоест какво влияние има върху него, държавата станала ли е частно дружество на няколко големи олигарси в България – въпроси, по които правителството не говори. Вместо това ни занимават с образователен ценз за гласуване. Поради което и протестите няма да отминат, без значение колко красиви фрази различни депутати от ГЕРБ ще намерят, за да си намерят извинение да продължат това правителство“, коментира Панчугов в предаването "12+3".

„Аз разбирам упорството на тези управляващи – те са зависими хора преди всичко на политическото си бъдеще, което очевидно ще приключи в момента, в който приключи този парламент. Това обаче не оправдава действията им, поне не в очите на българските граждани“, допълни той.

Панчугов подчерта, че без значение колко са хората по улиците, властта произвежда безумие след безумие.

„Това Бойко Борисов, който управлява в последните 10 години, да каже, че държавата има нужда от рестарт и да тръгне в посока Велико народно събрание означава, че той си признава, че е счупил държавата в тези десет години“, смята той.

Според него няма как да се управляват криза след криза, които са резултат от разпада на държавността.

„Легалността не е свързана с легитимността на едно управление и е право на гражданите да се бунтуват в момента, в който това управление не е легитимно. За да може да се води какъвто и да е политически разговор, трябва да се преодолее кризата в легитимността“, посочи още Христо Панчугов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови