Почина театралният критик проф. Мирослава Кортенска

OFFNews 13 април 2021 в 20:01 4635 0

Снимка wikimedia

Почина проф. Мирослава Кортенска - виден български театрален критик, културолог и медиен експерт. Тъжната новина беше съобщена във Facebook профила на SofiaPress. 

Проф. Кортенска загуби борбата с COVID-19 в 18 ч. днес. Тя беше настанена в Първа градска болница в тежко състояние. 

Проф. Кортенска е работила като преподавател в катедра „Кино, телевизия и театър“ в Югозападния университет в Благоевград, от 2000 г., и е изследовател на културните процеси на 20. век. Членувала е в Съюза на българските писатели и Съюза на учените в България.

Родена е на 5 ноември 1953 г. в София в семейството на актьора Стефан Кортенски и актрисата Веса Кортенска. Завършва ВИТИЗ в София при проф. Любомир Тенев.

Мирослава Кортенска е автор на книгите: „България – начало на промяната“ – 1994 г. – сборникът е преведен на английски и немски език; „Културен вертикал“, 1998 г., – посветена на съвременната българска култура (преведена на английски, немски и френски език); „Културен компас“ – 2006 г. – изследва културния диалог Балканите – Европа; „Културната мисия на кръга „Мисъл“ 2008 г. – за Пенчо Славейков, Яворов, д-р Кръстев и Петко Тодоров; „Глас от общественото мнение“ (100 коментара за българския преход) – 2011 г., публицистична книга, представена от Европейска алея на културата в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!