Пенгезов официално обвинен в длъжностно присвояване на пари

Председателят на Апелативния съд ще се защитава сам, като Георги Димитров

OFFNews 28 април 2014 в 12:16 3271 1

Веселин Пенгезов

Снимка Николай Варадинов/Bulphoto

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов и шефът на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков бяха обвинени днес в длъжностно присвояване на пари от проект по програма ОПАК.

Става въпрос за проект за изграждане на информационна система на военните съдилища, която е спечелен преди 6 години от Военно-апелативния съд, чийто председател е бил Пенгезов.

Пенгезов е обвинен в извършване на общо четири престъпления във връзка с проекта, като в три от тях той е посочен като помагач на полк. Петър Петков за извършване на длъжностно присвояване, а четвъртото му обвинение е за военно длъжностно престъпление по проекта.

На излизане от сградата на ДАНС, където се помещава спецзвено на прокуратурата, Пенгезов поясни, че очаква да бъдат обвинени и IT-специалисти, работили по проекта. Така по думите му става въпрос за организирана престъпна група от близо 10 души.

На Пенгезов и Петков не са наложени мерки за неотклонение. Двамата ще могат и да напускат страната.

В прокуратурата те се явиха без адвокати, като Пенгезов каза, че ще се защитава сам „като Георги Димитров“. Той обяви, че ще направи и възражение за подсъдност, защото делото се наблюдава от Военноокръжна прокуратура, а престъпленията, в които е обвинен, са подсъдни на Софийска градска прокуратура.

Полк. Петков също обясни, че няма никакви притеснения, защото, както той, така и председателят на САС, са спазили всички законови изисквания при реализирането на проекта по ОПАК, във връзка с който е обвинението.

Проуктът е спечелен още през 2008 година и не стойност 700 хил. лв. След одит на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), проверяващите наложили глоби на двамата магистрати - Пенгезов бил глобен с 5000 лева, а Петков – с 15 000 лева. По-късно обаче две съдебни инстанции отменили наказателните постановление с аргументите, че няма констатирани нарушения при провеждането на обществените поръчки.

Още миналата седмица на пресконференция Пенгезов разказа, че разследването срещу него започнало по „донос“ на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, след като съдията отказал да изпълни поръчка. По думите на Пенгезов Цветанов много държал Алексей Петров да остане в затвора на всяка цена. Според шефа на САС обаче разследването срещу него по-късно „умряло“. След среща с главния прокурор Сотир Цацаров през есента, на която Пенгезов казал, че това дело ще му пречи да се кандидатира за втори мандат като шеф на САС, делото обаче било подновено.

"Прокуратурата действа болшевишки. Ако ми намерите магистрат, на когото да не е оказван натиск, ми го покажете да го снимаме, още повече пък - на ръководител на някое от звената", каза пред журналисти Пенгезов. Попитан защо не е казвал за това досега, той отговори, че никой не го е питал. „Да вървя и да кажа: „Мен ми оказват натиск“? Историите се повтарят. По времето на Филчев и на Велчев имаше баланс, чувство за мярка, за срам. Тук малко прекаляват”, добави Пенгезов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!