Пандемията увеличи неравенството между половете и случаите на домашно насилие

Според доклада на ЕК 76% от здравните и социални работници на първа линия в борбата с пандемията са жени

Йорданка Веселинова 05 март 2021 в 19:26 2423 0

Снимка Pixabay

Пандемията изостри съществуващите неравенства между жените и мъжете в почти всички сфери на живота, а случаите на домашно насилие се увеличават във всички европейски държави, сочи новият доклад на Европейската комисия.

В същото време обаче равенството между половете никога не е било толкова важно в световния политически дневен ред, посочват анализаторите.

Домашно насилие

Един от най-сериозните ефекти от пандемията върху равенството, е регистрираното увеличение на случаите на домашно насилие. Във Франция случаите са се увеличили с 32%, в Литва с 20%, докато в Ирландия е регистрирано петкратно увеличение на жертвите на домашно насилие.

Според информация на "Българския фонд за жените" от началото на 2020 г. до края на ноември 17 българки са убити от партньорите си. Информацията обаче е събирана от медийни публикации и даннни от неправителствени организации, тъй като в България не се води официална статистика за жертвите на домашно насилие.

Според информация на "Асоциация Анимус" още в първите седмици на пандемията е регистрирано драстично увеличение на хората, търсещи подкрепа, като случаите от 10 на месец са се увеличили до 10 на седмица.

Жените на първа линия

Според доклада на ЕК 76% от здравните и социални работници на първа линия в борбата с пандемията са жени. 86% от заетите в сферата на личните грижи в здравните служби също са жени, което според анализаторите е и причина за "безпрецедентното нарастване на натоварването, риска за здравето и баланса между личния и професионалния живот".

Загуба на работни места

Според доклада работещите жени са били по-силно засегнати от пандемията, особено ако са били заети в сектори като търговия на дребно, хотелиерство, социални грижи и др. Данните сочат още, че жените по-трудно са си намерили работа през лятото, когато в ЕС противоепидемичните мерки бяха разхлабени - процентът на работещите жени се е увеличил с 0,8%, докато при мъжете се е увеличил с 1,4%.

Увеличение на домакинската работа

По време на пандемията жените са прекарвали средно по 62 часа седмично в грижи за децата, докато мъжете са отделяли по 36 часа. Времето, отделяно за домакинска работа, също е повече при жените - 23 часа седмично, което е 8 часа повече от времето, което отделят мъжете.

Забележително отсъствие на жени в органите, вземащи решения за справянето с пандемията

Докладът анализира данни от 87 държави, 17 от които европейски. В повечето органи за справяне с пандемията се наблюдава доминиращо присъствие на мъже - в 85,2% от случаите. В 11,4% от тях пък доминират жени, докато едва в само 3,5% от случаите има равенство между представителите на двата пола.

На политическо ниво едва само 30% от здравните министри в ЕС са жени.

Докладът е достъпен тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews