От петък вечерта до 21 декември: Затварят всички училища, градини, молове, фитнеси, заведения

Мая Младенова 25 ноември 2020 в 09:44 29134 0

Снимка БТА

Нови, по-строги противоепидемични мерки влизат в сила от петък, 27 ноември, вечерта, обяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг в 9.30 тази сутрин, веднага след приключване на правителственото заседание.

Новите мерки ще важат до 21 декември 2020 г. Извънредната епидемична обстановка се удължава с 2 месеца - до 31 януари 2021 г.

От петък вечерта се преустановяват:

- всички присъствените занятия във всички образователни институции - от 1-ви до 12-и клас, висши училища;

- всички извънкласни дейности, вкл. езиковите центрове;

- посещенията в ясли и градини - частни и държавни, и в детски клубове;

Училищата и градините ще работят в петъчния ден.

- конферентни събития;

- частни празненства с над 15 души;

- спортни прояви с деца до 18 г. с изключение на международни спортни състезания, които вече са започнали. Спортните състезания с лица над 18 г. се провеждат без публика;

- групови културни и развлекателни мероприятия с изключение на театри - те ще могат да работят с до 30% от капацитета, при 1,5 м дистанция, а зрителите трябва да са с маски;

- фитнес центрове;

- заведения за хранене и развлечения. Позволени са доставки и вземане на храна за дома и офиса;

- казина и игрални зали, молове - в моловете ще работят магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, банки, зоомагазини, застрахователи и обекти за плащане на сметки;

- малките магазини в кварталите продължават да работят;

- забранени са екскурзии с организиран транспорт в страната и в чужбина.

Не се въвеждат КПП-та и вечерен час, излизането от домовете не се забранява.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че резултат от мерките се очаква две седмици след въвеждането им, тогава прогнозата е за намаляване на новозаразените и намаляване на смъртните случаи. Използван е израелският модел със затваряне за три седмици, който се е оказал много ефективен. Израел въведе локдаун през септември и резултатите не закъсняха: от 6000 дневно те са намалели до 400 дневно.

Мутафчийски заяви, че леглова база в болниците има, но не и достатъчно екипи, които също боледуват. Целта на мерките е възможно повече хора да посрещнат здрави момента, когато ще има ефективна ваксина, а той е близо, добави председателят на щаба.

Доц. Ангел Кунчев от НОЩ добави, че по строгост на мерките според индекс на Оксфорд от 1 до 100 България попада в групата 70-75 пункта. Досега сме били доста по-надолу. Освен медицинска имаме и чисто човешка цел - хората да могат да посрещнат спокойно празниците, каза той.

Доц. Кунчев прогнозира, на база данни от чужбина, по-слаба грипна вълна тази година заради конкуренцията между двата вируса.

Рано е да се каже каква част от мерките ще отпаднат и каква ще се запазят след 21 декември, обявиха още от НОЩ.

Нов вид помощи в подкрепа на засегнатите на бяха обявени. Продължават някои от вече стартиралите програми, от понеделник може да се кандидатства по вече обявената помощ за служители на затворени бизнеси. Те ще могат да получат по 24 лева на ден, ако са в неплатен отпуска и са се осигурявали на 8 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови