Осъдиха България по пет дела в Страсбург, ще платим близо 115 000 лева обезщетения

OFFNews 28 октомври 2020 в 15:51 6989 0

114 769 лева обезщетения ще бъдат изплатени по пет решения, с които Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъжда България. Това стана ясно от правителственото заседание днес

Решенията по делата са постановени между 2 април и 7 септември. 

Жалбоподателите по делото "Чорбаджийски и Кръстева срещу България" се оплакват, че таксата, която са били принудени да заплатят във връзка с иска им срещу общината, е била по-висока от постановената. 

Делото "Костов и други срещу България" е заради определяне на обезщетение при отчуждаване на имоти за изграждане на пътища. Софиянецът Недялко Костов и още двама столичани се оплакаха, че техни терени край София са били отчуждени за строителство на пътна връзка с магистрала Хемус и за прокарване на Южната дъга, като държавата им е заплатила несправедливо ниски обезщетения. На първия тъжител тя е предложила първоначално по 8 ст. на кв. метър, а на другите двама - по 84 ст./кв. м. Костов е извадил оценки на съседни терени, според които неговата земя от 21,3 дка трябвало да струва 4 800 000 лв., а държавата му дала 4800 лв.

По делото "Антонов срещу България" жалбоподателят твърди, че правото му на ползване на негови притежания е нарушено, защото държавата е отказала в продължение на няколко години да му възстанови неоснователно събрана сума по отменени ревизионни актове.

По делото "Шейтанова срещу България" ЕСПЧ изтъква, че по множество предходни дела срещу България е констатирал нарушения по отношение на прекомерната продължителност на производството и приема, че и в настоящия случай производството е неоправдано забавено по вина на националните органи.

По делото "У срещу България" ЕСПЧ счита, че въпреки че производството по сигнал за изнасилване е започнало бързо и са проведени множество действия по разследване, властите са допуснали съществени пропуски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови