Опасен ли е Аспаруховият мост

OFFNews 25 септември 2020 в 09:25 2374 0

За напукан бетон и оголена арматура на Аспаруховия мост във Варна алармират жители на града, чиито притеснения се засилиха, след като само преди два дни се срути част от тавана на подлеза в Делфинариума. За проблемите алармира общинският съветник от БСП Мартин Златев, който публикува кадри от моста.

Движението в едната лента на платното е ограничено заради дефектирала фуга – метална греда е счупена. Под този дефект се намира и друг, показва видеото.

"Това е актуалното състояние на 44-годишния Аспарухов мост. Днес се откъсна и поставената метална плоча на фугата точно над мястото, където се намирам. Ако АПИ, областният управител Пасев и кметът Портних не се самосезират и не вземат мерки за спешен ремонт, нищо добро не ни чака.

Тука предизборните обещания за 35-милионния ремонт не вършат вече работа.

Необходими са действия", пише съветникът.

Той припомня, че ремонтът е обещан предизборно през 2015 г., но не е извършен. Последният ремонт на съоръжението е от 1999 г.

„Мостът е в пред аварийно състояние – рамката, която носи фугите на металната конструкция и на стоманобетонната част е силно увредена, а това е много тревожно. Тревожно е и състоянието на ролковите лагери, които не са почиствани или гресирани. Необходим е спешен ремонт, защото Аспаруховият мост няма обходен маршрут“, коментира инж. Марин Добрев, който е участвал активно в строителството на Аспаруховия мост през 70-е години на XX в., пред bTV.

От агенция "Пътна инфраструктура" не са на същото мнение. Инж. Иван Досев от АПИ заяви, че за обикновените граждани заснетите кадри изглеждат странни, но според него няма опасност. „Тези проблеми, които се показват в клипчето са повърхностни пукнатини. В момента мостът е здрав и безопасен“, казва той и призовава варненци да бъдат спокойни, защото конструкцията е здрава. По думите му това е заключението на обследване, направено в края на 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови