Общ план за действия при порои подготвя СОС, включва гранични на София общини

OFFNews 21 януари 2021 в 13:53 1002 0

Общ план за почистване и корекция на реките, които преминават през населените места и извън тях, изследване на възможностите за изграждане на отводнителни канали за събиране на скатните води, координация между институциите и система за ранно предупреждение подготвя Столична община. Цялостната програма за бъдещи дейности ще бъде готова в началото на февруари. 

Директорът на дирекция “Аварийна помощ и превенция” Красимир Димитров информира райнните кметове на засегнатите от дъждовете квартали и села, както и съветници от комисията по ред и сигурност към СОС, за действията, които екипите са извършили за спасяването на жителите и имуществото им от придошлите води. Той изтъкна работата на поверената му дирекция по предотвратяването на аварийните ситуации – почистването на реките, корекция на речните корита, постоянното наблюдение на състоянието им. 

Срещата по предложение на председателя на постоянната комисия по ред и сигурност в СОС Борислав Иванов и зам. председателя й Карлос Контрера е с цел да се предвидят дейности по превенция и работа на терен при подобни бъдещи неблагоприятни метеорологични условия. С оглед на предстоящото приемане на бюджет 2021 г. да могат да бъдат заложени конкретни мерки и инвестиции с цел защита на населението и неговото имущество на територията на общината. 

В срещата участваха общински съветници от комисията, кметовете на районите “Нови Искър”, “Надежда” и “Връбница”, кметовете на кметства Мировяне, Житен, Кубратово, Кътина, Балша, Мрамор, Волуяк, директора на “Напоителни системи”, началникът на ПБЗН-Нови Искър, директорите на “Аварийна помощ и превенция” и “Сигурност” към СО.  

Препоръките за бъдещи действия включват почистване на коритата на реките, както в урбанизираните територии, така и извън тях; наблюдаване и укрепване на активизирани свлачища, възстановяване на отводнителните канали в нивите, общи действия между Столична община, граничните общини Костинброд, Годеч, Роман, “Напоителни системи” и  Министерство на земеделието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови