НСО е проверила и чантата на Мата Хари, службата опроверга Борисов

OFFNews 01 декември 2020 в 16:27 11544 0

Националната служба за охрана опроверга изявленията на премиера Бойко Борисов пред германския вестник Франкфуртер алгемайне цайтунг (ФАЦ), че службата не е проверявала чантата на дамите, които са го посещавали в правителствената резиденция.

В отговор на въпроси на OFFNews от НСО изрично подчертават, че всички, които са посещавали Борисов, са били проверени за "общоопасни средства и вещества" и че изключения не са допускани.

Гардовете на властта изрично уточняват, че е съвсем разбираемо г-н премиерът да не е наясно какви проверки извършва НСО, защото това не му е работа.

"Обхватът, методите и способите за извършване на проверка на лица, имащи достъп до охраняемите лица и обекти, представляват класифицирана информация и като такива охраняемото лице не е длъжно да ги познава", обясняват снизходително към Борисов от службата.

В същото време от ведомството уточняват, че местата за пребиваване на охраняемите по Закона за НСО лица за жилищни нужди представляват лично тяхно пространство и службата няма отношение по въпроси, които се отнасят до личната сфера на което и да е охраняемо лице.

"Обхватът, методите и способите за охрана се определят в зависимост от степента на застрашеност и рисковете за сигурността на охраняемото лице във всеки един момент. Конкретно във връзка с изтекли в публичното пространство снимки и видеокадри, за които се твърди, че са направени в охраняем от НСО обект, през юни 2020 г. със заповед на началника на НСО бе възложена служебна проверка. Проверката бе приключена в срок и не установи пропуски в прилагането на процедурите за проверка и в сигурността на охраняемото лице. Цялата документация по проверката е изискана и предоставена на Софийската районна прокуратура", заявяват от ведомството, което пази хората във властта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови