Нов пункт за ваксиниране пред НДК от днес, двата в метрото ще работят и през уикенда

OFFNews 21 октомври 2021 в 09:24 1703 0

Снимка Архив

Нов пункт за ваксиниране започва работа днес до пилоните на НДК по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова.  Тази събота и неделя ще работят и пунктовете на метрото при станция "НДК" и при връзката между “Орлов мост” и СУ “Кл. Охридски”. В делничните дни ваксинация продължава да се извършва освен в двете метростанции и в седем ДКЦ-та – 8. ДКЦ, 11. ДКЦ, 12. ДКЦ, 13. ДКЦ, 18. ДКЦ, 20. ДКЦ, 24. ДКЦ, съобщиха от Столична община. 

Има интерес и от Нов български университет, заяви зам.кметът по здравеопазване Дончо Барбалов по БНТ. Той подчерта, че не разбира какво е наложило за 24 часа да се затворят всички училища в София. 

Зеленият сертификат е една добра идея, въведена е в над 40 държави в света, но някак си много припряно тръгнахме в тази посока. Едно по-добро планиране, по-добра комуникационна кампания в тази област щеше много да помогне, обясни Барбалов. Той допълни, че в София от 1. до 4. клас 3% от класовете са били карантирани, а при по-големите този брой нараства до 8 на сто.

Софийският оперативен щаб вчера предложи малките ученици да останат в класните стаи днес и утре, за да имат време родителите да се организират за гледането им. 

Става въпрос и за родителите, и за децата, и за негативния ефект върху качеството на образователния процес при преминаване в дистанционна среда, подчерта зам.-кметът. 

"В момента ни е ценен всеки лекар, всяка сестра, всеки санитар, както и в социалните домове всеки социален работник, и ние не би трябвало да се лишаваме от никой от тях по формални причини. И на практика от днес тези от тях, които не са ваксинирани, а има такива, дори да са малко на брой, те за да отидат на работа или работодателят или те трябва да платят теста", каза още Барбалов.

В общинските болници вчера е имало 162 пациенти с Covid, което е малко над 10% от общия брой хоспитализирани в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови