НМД писа тройка на държавата за грижата ù към децата

OFFNews 27 април 2021 в 15:20 3457 0

Оценка Среден (3,09) поставя Националната мрежа за децата на държавата за грижата ù за децата през 2020 г. Тя е вписана в десетото издание на мониторинговия доклад на НМД "Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?".

Оценката на НМЗ е обща за работата на институциите през м. г. Същата е и за изминалото десетилетие.

Докладът оценява напредъка на държавните политики за деца в девет области:

- участие на децата;

- благосъстояние на децата;

- семейна среда и алтернативни грижи;

- закрила от всички форми на насилие;

- правосъдие за деца;

- ранно детско развитие;

- детско здраве;

- образование;

- спорт, отдих и свободно време.

Той включва и конкретни препоръки за бъдещата работа на държавата и институциите.

Акцент в Бележник 2021 е как пандемията се е отразила върху благосъстоянието на децата във всяка от изброените области. Оказва се, че тя е направила "още по-видими пропуските и липсата на координация между отделните системи".

"Децата не бяха приоритетна група за подкрепа в нито един момент", твърди докладът.

За първи път в Бележник'21 е са анализирани финансовите инвестиции на българската държава в децата за периода 2017-2020 г. Направен е и обзор на постигнатото в детските политики през последните 10 г. Изведени основните акценти, проблемните области и успехите за десетилетието.

Резултатите сочат, че липсва цялостна визия за благосъстоянието на децата в България. През последните 4 г. ситуацията се влошава във всички области, засягащи политиките за деца. Налице е "сериозно отстъпление" от поетите ангажименти за гарантиране на правата им.

"В много от проследяваните от Бележника области не просто липсва напредък, а има отстъпление и влошаване на ситуацията за хиляди деца и семейства. Това се дължи не на липса на финансови средства или нормативна база, а най-вече на отсъствие на желание у държавата да постави траен и последователен приоритет върху децата в своите политики и да изгради необходимия капацитет във всички системи...Благодарение на бездействието на институциите и политиците, а в определени случаи и с тяхното активно участие, се развиха невиждани досега пропаганда, манипулации и фалшиви новини, свързани с детските политики", каза по време на представянето Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

"Отговорност на всички – на родители, на общество и държава - е правата на децата да бъдат спазвани. Затова е важно постоянно да се прави такъв независим мониторинг. Сравних първия Бележник с оценките от 2021 и това, което ме натъжи, е че е имало по-високи оценки, които сега са на критично ниско ниво. Важно е да се наблюдават тенденциите и как се развиват политиките, да се проследяват напредъкът и провалите. УНИЦЕФ проследява ситуацията на децата на глобално ниво, щастлива съм, че това се прави и в България на национално ниво,“ каза по време на събитието д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България.

Пълния текст на доклада може да видите ТУК.

НМД е най-голямото българско обединение на граждански организации и активисти, които работят в полза на децата. Те подкрепят повече от 140 хил. деца и над 63 хил. семейства годишно. Автори на Бележник 2021 са 39 експерти от гражданските организации и 7 външни оценители. В анкетите за Бележника са участвали 700 деца, млади хора, родители и професионалисти, както и децата-„рапортьори" от Национален Юрочайлд форум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови