Нима БАН са очаквали да ни прехвърлят кух институт? За какво са ѝ метеорологични станции, пита министър Вълчев

Академията реши да ликвидира НИМХ преди приемането на бюджета. Така на 1 януари ще има нова структура без хора и инфраструктура. Няма да има и с какво да се работи, обяви проф. Христомир Брънзов

Александра Маркарян 31 октомври 2018 в 16:00 6084 0

Снимка БГНЕС

Изненадани сме от реакцията на Българската академия на науките за отделянето на Националния институт по метеорология и хидрология. Има решение на Общото ѝ събрание от 10 септември, с което то принципно приема извеждането на Института от структурата му. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на спешна пресконференция, след като по-рано днес БАН обяви, че се оттегля от споразумението с държавата и че не е съгласна НИМХ да си отиде от структурата му, заедно с имотите. Това било незаконно, противоконституционно и нарушавало автономията им. Не можело и подобна промяна да се прави чрез текстове в преходните и заключителните разпоредби на проектобюджета.

Министър Вълчев обясни защо промяната се прави чрез закон (бел. ред. - с проектозакона за държавния бюджет за 2019 г.), а не чрез подзаконов нормативен акт - защото това е единственият начин да се гарантира правоприемственост по отношение редица членства, от които зависи дали ще имаме прогноза за времето, или не.

"Забележките, които чух от БАН, са преди всичко по отношение на формата - че това не става с подзаконов нормативен акт, а със закон. С подзаконов нормативен акт ние действително можем да създадем една публична организация. И в предложения вариант НИМХ ще бъде такъв. Но с подзаконов нормативен акт ние не можем да гарантираме правоприемственост. Примери: членството в EUMETSAT (Европейската организация за метеорологични спътници) е ключово, ратифицирано е със закон и няма как правата на едната страна - БАН, да бъдат прехвърлени към института; членството в Световната търговска организация, без което БАН не може да участва в световния метеорологичен обмен, не може да получава информация и т.н."

По отношение на собствеността министър Вълчев поясни, че собствеността на НИМХ е актувана като публична и че той не може да осъществява дейността си без нея.

"Ако целта на БАН е била да прехвърли един кух, нефункциониращ институт, тя наистина може да се постигне, ако не предлагаме никаква законова разпоредба. Но имаме отговорността, че НИМХ трябва да продължи безпроблемно да осъществява дейността си след 1 януари и да може това да го прави пълноценно, да запази целостта си като национална хидро-метеорологична служба", каза министърът.

"Логично ли е БАН да отказва прехвърляне на публична собственост, използвана за публични цели? БАН отказва да прехвърли метеорологични станции. За какво са му на БАН?", попита министърът и увери, че не иска да ощетява Академията и че това няма да се случи.

В същото време обаче от БАН не отстъпват - по-лошо, вече е решено спешното закриване на НИМХ, което на практика ще го ликвидира, предупреди на брифинга в МОН бившият му директор проф. Христомир Брънзов.

"Притесни ни решението за спешно закриване на НИМХ от Общото събрание. Това противоречи на договореното - че то трябва да стане синхронно с откриването на новия институт по метеорология и хидрология към министъра на образованието и науката - заяви проф. Брънзов. - Преждевременното закриване по правилата на БАН означава две неща: или има правоприемник, който няма как да се случи преди края на годината, или трябва да бъдат прехвърлени хората към някой институт. И двете водят до практическо ликвидиране на института и по каквато и процедура да бъде открит на 1 януари НИМХ, той ще бъде куха структура, която няма да има хора, нито инфраструктура, нито с какво да работи."

Подписал съм писмо, с което предупреждавам БАН за последствията от техните действия - каза още министър Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови