Наводнения в страната, най-тежко е в Бургас (обновена)

OFFNews Последна промяна на 06 септември 2014 в 10:16 28111 6

Снимка Архив

Снимка от наводнения през юни варненски квартал "Аспарухово"

Пороите през изминалата нощ създадоха усложнена обстановка някои райони на страната днес, най-пострадали са Бургас и Стара Загора.

Към Бургас пътуват вътрешният министър Йордан Бакалов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, там обстановката е най-тежка след проливните дъждове.

63-годишна Жена е била залята в колата си на пътя Бургас - Созопол. 

21-годишното момиче, което се издирваше с вертолет, също е открито мъртво.

Следобед спасителните екипи откриха трета жертва - 27 годишен мъж.

„Положението в Бургас е зле. За последните 11 часа са паднали 200 литра на квадратен метър. Два от кварталите „Победа” и „Акациите” са във вода. Има доста наводнени къщи”, каза кметът на Бургас Димитър Николов пред "Фокус".

Николов обяви ден на траур - понеделник, в памет на жертвите от потопа.

Дъждът продължава да вали повече от 12 часа, количеството паднали валежи е 176 л на кв. метър, лодките при Ченгенескеле са отнесени в морето, информира кметът на Бургас Димитър Николов.

Малко преди 3 часа тази сутрин е получена информация за усложняване на обстановката на територията на област Бургас. Според полученото съобщение има бедстващи хора в кварталите Победа, Акациите, Крайморие и рибарско селище Отманли между областния град и Созопол.

Спасителни екипи веднага са били изпратени на посочените адреси и са евакуирали над 20 човека. Към момента се извеждат хора от село Ново Паничарево, като няма данни да прелива местния язовир. 

Екипажи от Военновъздушните и Военноморските сили също се включиха в спасителни действия в област Бургас.

Вертолет „Кугар“ участва в спасителни дейности в района на с. Китен, област Бургас. Военнослужещите извършиха полет за спасяване и евакуиране на двама души от района, наводнен от река Велека. Хората са се намирали на покрива на селскостопанска сграда.

Вертолет „Пантер“ направи оглед в района на парк „Росенец”, над землището на село Атия, област Бургас.

От системата за ранно предупреждение е обявен оранжев код за риск от внезапни наводнения в района на р. Сазлийка при Гълъбово и на р. Марица при Пловдив.

Обстановката в Гълъбово също е много тежка. По думите на кмета на града Николай Тонев обстановката в района силно се е усложнила тази сутрин между 5 и 7 часа.

В Приморско е обявено бедствено положение заради проливните дъждове. Водната стихия е затворила пътя Веселие - Росен, общини Приморско/Созопол. Повредена е пътната инфраструктурата в района на произшествията.

Стената на един от язовира край димитровградското село Странско се скъса заради обилните дъждове и водата заплашва да залее два от кварталите на селото, а жителите му се евакуират. 350 души са в опасност.

Над 320 спасителни операции извършиха пожарникарите и спасителите за последното денонощие.

Над 80 сигнала за наводнения са получени на територията на област Хасково. Пострадали са къщи в Димитровград, Маричлери и село Лешниково. Главен път Е80 в близост до „Лидл” – Харманли е затворен поради преливане на реката. Към 6.50 часа в село Бисер е извършена евакуация на населението, което е било оповестено с камбанен звън и сирени.

Той уточни, че за момента не разполага с данни за нанесените щети, но положението е тежко.Той уточни, че дъждът постепенно спира и вече опасността е предимно от това дали ще дойде приливна вълна западно от Гълъбово.

На територията на област Стара Загора са наводнени над 19 селища. Със заповед на директора на РДПБЗН – Стара Загора е въведен в действие плана на службата при извънредни ситуации и защита при бедствия.

По-рано днес стана ясно, че жителите на село Бисер са евакуирани превантивно. Причина за това са поройните дъждове, които са се изсипали в района. Край селото има наводнени земеделски земи, но няма пострадали къщи и хора

Към момента спасителни екипи участват в локализирането и ликвидирането на 123 произшествия на територията на цялата страна.

Заради интензивните валежи и в Димитровград е обявено бедствено положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.09 2014 в 11:06

Понеже още не виждам подходяща днешна статия, ще драсна няколко реда тук.
Вчера на поредния празник, природата и човешкото безхаберие си взеха кръвната дан. Много репортажи имаше по разните ТВ-та, с тях започваха, за да продължат с партиите, изборите и боричканията.
И питам (но отговор не чакам) всички медии и "медии", а нали тази е различната:
само политиката ли ви храни, това ли е информационното статукво? Политиците не престанаха да се репчат и хвалят, докато в дерето близо 2 часа не успяха да извадят от колата момичето, което загина.
ПИТАМ: ще успеете ли, загърбили поне за ден кликовете и импресиите, да въведете "информационен политически траур", ето в понеделник, солидарни с Бургаска област, примерно?
Поне един ден, не пускайте никаква политика, никакви предизборни лакърдии, погребете политиците ни поне за един ден! Нашите го заслужават целогодишно, но вие опитайте само за ден; телевизиите няма да си го позволят, но вие - защо не?
Цялото ви съдържание на водещите страници заменете с надписи: Траурен ден без политика. И оставете другите новини.
Четящият поруган народ ще ви запомни. Троловете ще починат мъничко. А вие ще покажете съпричастност, каквато отдавна и отвсякъде липсва тук.

06.09 2014 в 16:31

Михаил Станчев, същото щеше да пишеш, ако в момента умирахме от суша и безводие, нали?
За твое сведение и за сведение на всички останали, промени в климата на планетата са ставали, стават и ще стават постоянно и повсеместно, това не е нещо ново, имало го е преди хиляди години, няма причини да го няма и сега.
Друг е въпросът какво правим ние, хората, за да избегнем последствията от тези промени и, както виждаме всички, безхаберието в продължение на десетки години сега ни се "отплаща" с лихвите и безпрецедентните наводнения тази година показаха колко слаба и безхаберна държава имаме.

06.09 2014 в 15:22

И продължаваме да режем горите и продължаваме да се чудим защо стават наводнения, потопи, катаклизми и какво ли още не.

06.09 2014 в 14:17

Леле, това езерото Мандра ли така е преляло? Откъде е дошла тази вода в Ченгене скеле? Очевидно климатичните промени са в ход, това рибарско селище надали друг път е преживявало такъв порой

06.09 2014 в 12:29

Ами то си го пише ппд снимката!

06.09 2014 в 12:05

Показаната снимка е направена в Аспарухово на ул."Нишава"... Моля,коригирайте се!