Намаляват злополуките в строителството у нас

OFFNews 20 юли 2018 в 15:38 1097 0

Снимка pixabay.com

По-малко трудови злополуки на работното място в сектор „Строителство“ при ръст на строителните обеми регистрира Националният осигурителен институт през първото полугодие на годината, съобщи Инспекцията по труда и увери, че една от причините е засиленият контрол, който осъществява.

Намаляват и случаите на работа без сключен трудов договор, но секторът продължава да бъде сред най-рисковите както по отношение на безопасността и здравето при работа, така и при осъществяването на трудовите правоотношения.

За първото полугодие на 2018 г. контролните органи на агенцията са извършили 2840 проверки в строителството при 2400 за същия период през 2017 г., което е ръст с 18%. Проверките в сектора са 13% от всички, извършени от инспекторите по труда през първото полугодие.

Регистрираните трудови злополуки, свързани с работния процес, са 63, от които 3 смъртни. През 2017 г. те са били 76 и 6 с летален изход.

Най-тежкото нарушение – полагането на труд без трудов договор, е установено в 323 случая при 381 година по-рано. Запазва се тенденцията всеки четвърти случай на работа без договор да е установяван на строителен обект.

В строителството са и почти половината спрени обекти, работни места, работно оборудване и др., които пряко са застрашавали живота и здравето на работещите – 88 от 187 общо. Този вид нарушения намаляват спрямо първото шестмесечие на 2017 г., когато са били 120 от 257 общо.

Увеличават се нарушенията, свързани с обезопасяването на работното оборудване. Увеличава се и делът на този вид нарушения в сектора спрямо общия им брой, констатиран във всички икономически дейности. През т.г. на строителни обекти са установени 2027 нарушения по безопасността на оборудването от 11 711 общо, докато година по-рано броят им е бил 1822 от 13 103.

Установените нарушения в сектор „Строителство“ за полугодието на 2018 г. са общо 13 982, от които 9023 са свързани с безопасността и здравето при работа, а 4950 са в областта на трудовите правоотношения – възникването, изпълнението и прекратяването им, заплащането на труда, работното време и др. За всяко установено нарушение се вземат мерки за отстраняването му, което води до подобряване на условията на труд в предприятията и се предотвратяват вероятни трудови инциденти, пишат от агенцията.

През първото полугодие са съставени 1134 актове за установяване на административно нарушение. На практика всеки пети издаден от контролните органи на Агенцията акт е бил за нарушение на строителен обект. За нарушения на здравословните и безопасни условия на труд актовете в строителството са 510, което е 50% от всички издадени актове за нарушения, свързани с безопасността на труда.

Все още при проверките на строителните обекти най-често срещаните нарушения са свързани с обезопасяването при работа на височина. Необезопасяването на конструктивните отвори на строежите – асансьорни шахти, стълбищни площадки, тераси, прозорци и т.н., както и използването на необезопасени и неокомплектовани скелета, най-вече при дейностите по саниране на сгради, са най-честите такива нарушения. Не се обезопасяват и временните ел. инсталации. Падането от височина и удар от електрически ток са едни от най-честите причини за трудови злополуки, довели до смърт на пострадалите работници.

За първите шест месеца на годината контролните органи на Инспекцията са извършили 22 091 проверки в 18 138 предприятия. Установени са 95 165 нарушения. Нарушенията на нормите, свързани с безопасността и здравето при работа, са 45 205, а в областта на трудовите правоотношения – 49 710.

Установените случаи на работа без трудов договор са 1257 бр. Съставени са 5330 бр. актове за установяване на административно нарушение, от които 1011 бр. са за нарушения, свързани с правилата за осигуряване на здравословни и безопасни работни места, а 4261 бр. – в областта на трудовите правоотношения. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е 8 млн. лв.

Установената сума на неизплатени възнаграждения е 15.1 млн. лв. и намалява с 3 млн. лв. спрямо същия период на 2017 г. В същото време изплатените възнаграждения след намесата на Инспекцията са се увеличили с 2.3 млн. лв. и достигат 12.4 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови