Министърът на образованието: Нямаме свръхпроцент болни в системата

Около 300 училища са избрали да учат през юни вместо през декември

OFFNews 14 април 2021 в 09:38 1872 0

Красимир Вълчев

Нямаме свръхпроцент болни в системата на образованието. Имаме нагледно доказателство за преносителство - голям брой заразени учители, но те са пропорционални на населението. При малките деца се потвърждава, че в по-малка степен заразяват, каза в интервю за сутрешния блок на bTV министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според него образователната система в България се е справила добре по време на пандемията на фона на тази в други страни. „Тази година от I до IV клас са учили не по-малко присъствено спрямо преди“, каза той. Общо пет седмици са отсъствали от клак учениците в началния етап.

По-големите класове около 50% от времето са учили в електронна среда.

„Само 1% от учениците не са участвали в образователния процес“, посочи Вълчев относно образованието по време на пандемия. За около 9% от учениците се е наложило компенсаторно обучение с индивидуална работа с учителите.

Ваксинация

Вече се наблюдава положителен ефект от ваксинацията сред учителите.

„Учителите, които са заразени и ваксинирани, са четири пъти по-малко отколкото тези, които не са ваксинирани“, каза Вълчев.

От МОН продължават да изготвят списъци с желаещи за ваксиниране.

Изпити

Няма предпоставки за отпадане на учебен материал за всички изпити и класове“, смята образователния министър. Според него не се наблюдава изоставане на учениците.

„Матурите на зрелостниците ще се проведат на обявените дати, не предвиждаме отлагане засега. Втората половина на месеца ще направим още един последен анализ има ли тематично изоставане или не“, уточни той.

За матурите след 10. клас също не се предвижда отлагане или отпадане на оценяването. „Образованието е и стрес, и усилие. Ние искаме децата да учат повече. Това е една от функциите на изпитите – да мотивират учениците да учат. Заради пандемията имаме още повече причини да искаме това“, допълни Вълчев.

Учебната година няма да бъде удължена, но около 300 училища в страната са изпрали да учат и през юни за сметка на декември месец. Няма да има нулева година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови