Министър Танева в Брюксел заради чумата, протестите и проверките у нас продължават

OFFNews 06 август 2019 в 07:58 3008 3

Министърът на земеделието Десислава Танева отива в Брюксел днес, за да обсъжда мерките срещу африканската чума по свинете у нас с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. 

Двамата ще обсъдят възможността да бъдат финансово компенсирани хората, които отглеждат прасета за лични нужди. В момента помощи могат да бъдат предвидени само за регистрирани животни.

Още в средата на юли Десислава Танева поиска финансиране от Европейската комисия за справяне с чумата. От Брюксел съобщиха, че има специално предвиден за подобни случаи фонд, средства от който биха могли да бъдат предоставени на страната ни. 

В страната продължават проверките на служителите на Българската агенция по храните в личните стопанства в 20- километровата зона. Проверките се в областите Добрич, Бургас, Пловдив и Сливен. 

От вчера бедствено положение заради африканската чума беше обявено и за Свищовско. Регистриран е първи случай на заразата и в Югозападна България. 

Продължава и безсрочната блокада на пътя Сливен-Ямбол. Стопаните там отказват да умъртвят прасетата си и настояват държавата да отмени това нареждане. На протест излязоха и в Първомай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

06.08 2019 в 10:19

Я се замислете..
Как тъй в ловните стопанства се установява, че това е техен глиган..
Дали са маркирани?

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

06.08 2019 в 10:18

За питомните хайванчета от задния двор за самозадоволяване.. А и в свинефермите..
ДОБРОЗОРНО и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО умертвяване...
За глиганите - забрана за лов. Да си щъкат на воля из районите със заразата..
Тъй де.. Епидемията трябва да стане пандемия в територията..
Десинката да я чухте да обясни как тъй румънските туристи, хайванчетата от задния двор занесоха заразата в планинските ловни стопанства в Пловдивско, Самоков, а скоро и в Монтанско. В ловните стопанства над 1100 метра надморска височина?

П.П. - Из интернета:
" Разказаха ми разни истории – предавам ги, както ги чух. Бях в банята, както винаги с насапунисана глава, имаше много пара и не видях кой ги разправя тия...
Село. Чиновниците нахлуват да трепят прасетата. Хората излизат с ловджийските пушки. Ония се изнасят… На заранта в центъра на селото откриват мъртво прасе. Бързата проба показва – заразено...
Друго село. Влизат проверяващи. Един напред, двама отзад. Като параван. Първият пръска със спринцовка и откриват вирус…"