Минимум 10 000 лв. глоба за концесионера, разкопал дюни на плажа в Ахтопол

OFFNews 26 май 2020 в 19:38 3669 0

Багерът, разорал плажа в Ахтопол, е увредил сиви дюни, показа проверка на място на екоинспекцията в Бургас.

Пред проверяващите управителят на плажа обяснил, че багерът минал по вече съществуваща пътека, за да постави дървена скара, а целта била да се разчисти достъпът до плажа.

Екоинспекторите са определили с GPS нарушения участък. След съпоставяне със специализираните карти на дюните е установено, че машината е увредила близо половин декар сиви дюни. Мястото попада в две защитени зони и е част от парк „Странджа“.

"Не сме разрушавали нито дюни, нито сме заравнявали. Просто сме зачистили няколко храста. Но и да е в дюни, ние не сме направили нарушение, при положение че сме изчистили достъпа до плажа", заяви пред bTV Галин Вълчев, управител на плаж "Ахтопол-Север".

"От днешната проверка се установи, че трасетата, през които е преминато и са поставени скарите за достъпа на плажа до Ахтопол, са върху сиви дюни. Това е нарушение по Закона за защитените територии. За юридическо лице санкцията е от 1000 до 10 000 лв., а за физическо лице - от 100 до 5000 лв.", обясни Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас

БНР съобщи, че експертите са установили при проверката, че всъщност няма извършено изравняване и унищожаване на дюните, а само "преминаване". За тези действия обаче не е информирана регионалната екоинспекция, което е нарушение, каза инж. Тонка Атанасова.

"Но тъй като имотът и образуваната пътека попадат в границите на природен парк "Странджа" и в две защитени зони по "Натура 2000", дейността, която е извършена по поставянето на тези скари, дървената пътека, не е съгласувана с Регионалната инспекция и поради тази причина на лицето ще бъде съставен акт по реда на Закона за защитените територии. Няма разорана дюна. Просто има преминаване по дюни, картирани сиви дюни", обясни Атанасова.

"На лицето, извършило дейността, ще бъде съставен акт по реда на закона за защитените територии за извършване на дейност, която не е съгласувана от компетентния орган – РИОСВ Бургас. Санкцията за извършеното нарушение е глоба от 500 до 5000 лв. по Закона за Защитените територии", пише обаче в съобщение на сайта на РИОСВ Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови