Кметът на Мадара е глобен заради 37 бутилки с домашна бира

Ангел Марковски Последна промяна на 27 юни 2022 в 12:00 4873 0

Кметът на Мадара Неделчо Неделев

Снимка FB Неделчо Неделев

Кметът на Мадара Неделчо Неделев

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев е глобен от Агенция „Митници” заради домашна бира. Служителите на миитнциата са открили в дома му 37 бутилки, предназначени за лично ползване. Неделев е убеден, че няма основание за глобата и смята да стигне до съда.

„Напитката е произведена за лична употреба. В директивата на ЕС ясно е казано, че продукти за домашна употреба, които не са високоалкохолни, не се облагат с акциз. Хората от агенцията поискаха документ за собственост на бутилките. Естествено нямам такъв, защото дори да съм я купил, никой не си пази касовата бележка”, разказа в ефира на NOVA Неделчо Неделчев.

От Агенция „Митници” са изпратили позиция до NOVA, в която посочват, че производството на бира подлежи на акциз, за разлика от виното.

„Беше ми обяснено, че нямам право да си произведа дори една чаша бира. След проверката пуснах заявление за регистрация на независима малка пивоварна. Исках да си произвеждам 200-300 литра годишно. Получих официален отговор, че нямам право на такова нещо”, допълни Неделчо Неделев. 

Неделев спечели изборите в Мадара, като кандидат на "Воля", след което стана член на "Има такъв народ" и беше кандидат за депутат, но напусна партията на Слави Трифонов още миналото лято. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови