Кампанията #ПромениКартинката продължава с изложба до НДК и акции по почистване в София

В инициативата на Филип Морис България тази есен се включиха близо 180 души , които събраха общо 620 кг фасове и други отпадъци в пет български града

OFFNews 26 ноември 2021 в 16:01 4831 0

Всяка секунда по света се изхвърлят неправилно десетки хиляди фасове, за чието разграждане са нужни между 3 месеца и 15 години. За да алармира за този проблем, през лятото на тази година, Филип Морис България стартира информационната кампания #ПромениКартинката, която цели да повиши информираността за замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени цигарени фасове и да провокира към отговорно потребителско поведение.

Кампанията стартира с провокативни визии по 40 плажа на българското Черноморие, а през есента бяха организирани доброволчески акции по почистване в 5 български града: Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас и Русе.

Близо 180 доброволци, служители на Филип Морис България, медийни партньори и поддръжници от местните общини се включиха в акциите, като събраха общо 620 кг фасове и други отпадъци от градските плажове и паркове.
На Световния ден на почистването на околната среда, 18 септември, бе открита и едномесечна изложба с информационни пана на #ПромениКартинката в централния градски парк в Пловдив.

Сега кампанията продължава в София с откриването на изложба на #ПромениКартинката със съдействието на в. Стандарт в градинката на НДК пред „Кино Кабана“. Информационните пана, включващи атрактивни визии и данни за замърсяването на околната среда с фасове, ще могат да се видят от 22-ри ноември до 5-и декември. Изложбата се реализира със съдействието на Столична община.

Информационната кампания продължава и през пролетта на 2022 г. с почистващи и други местни акции в София и страната под надслов “#ПромениКартинката в твоя квартал“.

Свикнали сме да виждаме фасове навсякъде около нас, защото всяка четвърта изпушена цигара попада в парка, на улицата или на плажа, вместо в кошчето”, разказва Диляна Якова, мениджър регулации и устойчиво развитие във Филип Морис България по време на събитие за медиите, на което бяха представени резултатите до момента и плановете за разгръщане на инициативата. “Вярваме, че е наша отговорност да променим нагласите в обществото към този проблем и да провокираме промяна в поведението на потребителите, за да се справим с него. Това е целта на всички инициативи и акции в страната, които организираме като част от информационната кампания #ПромениКартинката.”

През пролетта на 2022 г. инициативите продължават с призива да променим картинката и в кварталите на София, както и в други градове в страната. В #ПромениКартинката в твоя квартал ще се включат с призив за активност известни лица, които припознават каузата на информационната кампания. Сред тях са певицата Рут Колева, писателката, музикантка и радиоводещ Гери Турийска, журналистът и радио водещ Ники Кънчев и PR експертът Ива Екимова.

“В информационната кампания #ПромениКартинката ме спечели това, че тя цели да провокира всички да се замислят за това какво оставят след себе си. Както посланията на кампанията ни напомнят: „Ние ще отминем, но те - неправилно изхвърлените боклуци и фасове- ще останат“, сподели пред гостите на събитието Ники Кънчев.

Ива Екимова, която заедно с него се качи на сцената, за да подкрепи инициативата, допълни: „Аз подкрепям кампанията от самото й създаване. #ПромениКартинката въвлича хората да вникнат в посланията и идеята. През професионалния ми път съм забелязала едно – големите промени започват от малките общности. Вярвам, че ако всеки един от нас полага грижа за природата, грижа за заобикалящата ни среда, то тогава неизменно заедно ще променим картинката“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови