Калин Георгиев отменил през 2012 г. операция срещу стрелеца от Лясковец

Юлиан Христов 14 март 2014 в 16:23 8569 9

Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев е отменил провеждането на операция по задържането на Петко Петков, станал по-известен днес като "стрелеца от Лясковец".

Това става ясно от съобщение на Върховната касационна прокуратура (ВКП), което беше разпространено до медиите във връзка с инцидента от тази сутрин. По-рано днес вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че подобна на днешната операция е била планирана през 2012 година, но е била спряна. 

В отговор на твърдението на прокуратурата бившият главен секретар отговори, че не иска да влиза в обяснителен режим, защото не било в стила му. Той отказа да даде какъвто и да било коментар по случая. 

Според справка на прокуратурата на 10 февруари 2012 г. Районна прокуратура – Горна Оряховица е поискала задължително настаняване на Петков в болнично заведение. 

Съдът е постановил принудително довеждане на Петков. На 15 март 2012 г. е планирана специална операция с участието на СОБТ и Института по психология на МВР за задържането и довеждането му в съдебно заседание. По разпореждане на главния секретар на МВР обаче операцията не е реализирана.

Образуваното в Районен съд – Горна Оряховица производство за настаняване и лечение е прекратено от съда на 30.03.2012 г., след двукратни опити Петков да бъде принудително доведен и изслушан от съдебен състав.

На 16.10.2013 г. Районна прокуратура – Горна Оряховица, е образувала досъдебно производство срещу Петко Петков за това, че от 18.06.2012 г. до настоящия момент в дома си в гр. Лясковец е държал огнестрелни оръжия – един ловен автомат, една ловна пушка и две ловни карабини, без да има надлежно разрешение. В хода на разследването е установено, че Петков е имал разрешително за носене на ловно оръжие, чийто срок е изтекъл на 17.06.2012 г. След тази дата разрешителното не е било подновено и Петков е отказал предаването на оръжията в МВР.

На 13.03.2014 г. Районна прокуратура – Горна Оряховица е уведомена за подаден сигнал в РУП – Г. Оряховица, от Николай Кожухаров, директор в СОУ „М. Райкович“, гр. Лясковец. В сигнала е посочено, че Петко Петков е отправил заплахи и закани за физическа саморазправа с ученици от гореспоменатото училище и със самия директор, като е подчертал, че е ловец от 10 г. Дворът на училището граничи с двора на имота на самия Петков.

Районна прокуратура – Горна Оряховица незабавно е поискала даване на разрешение от Районен съд – Горна Оряховица за извършване на претърсване и изземване в дома на Петков – за откриване и изземване на огнестрелните оръжия и други предмети със значение за досъдебното производство. В хода на разследването са събрани доказателства за емоционалната нестабилност на Петко Петков - враждебни нагласи и неадекватни междуличностни отношения.

На 13.03.2014 г. Районен съд – Горна Оряховица е дал разрешение за исканото претърсване и изземване, което е изпратено на разследващия орган за изпълнение.

На 13.03.2014 г. случаят е докладван във ВКП. Предвид емоционалното и психическото състояние на Петков – отправените от него заплахи за саморазправа с ученици, както и доказателствата за държани от него огнестрелни оръжия, е оценена високата степен на риск и необходимостта от провеждане на спешни действия. Създадена е организация за подпомагане на разследващите с допълнителен брой служители на МВР, като по разпореждане на ръководството на министерството на място са изпратени и служители на СОБТ.

На 14.03.2014 г. при опит да се започне разрешеното претърсване в дома на Петков, той е оказал съпротива, като е произвел изстрели срещу полицейските служители, дошли на място.

Пострадали са четирима полицейски служители, като един от тях е загинал. Окръжна прокуратура – Велико Търново незабавно е започнала досъдебно производство срещу Петко Петков за убийство на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата. В момента се провеждат интензивни следствени действия, разпитват се свидетели, извършват се огледи на местопроизшествието, назначени са експертизи. Извършителят е задържан от органите на МВР. Делото е взето на специален надзор от отдел „Специализиран“ във ВКП.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!