Какво ще се случи с училищата при блокираните конкурси за директори? Министерски отговор потопи въпроса в мъгла

Александра Маркарян 12 август 2022 в 12:38 10118 0

Проф. Сашо Пенов

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Проф. Сашо Пенов

С много думи, но без да казва нищо по същество служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов отговори на журналистически въпрос какво ще предприеме, след като Върховният административен съд спря действието на наредба, на базата на която в момента се провеждат стотици конкурси за директори на училища. Спирането е до произнасянето по дело, свързано с нея.

Наредбата е на предшественика му на поста, който е и негов колега преподавател в Софийския университет - акад. Николай Денков, изготвена и прокарана "в последния момент" преди падането на редовния кабинет, без каквото и да било съобразяване със социалните партньори: синдикати и работодатели в образованието.

Делото е по жалба на кандидат-директорка за пазарджишко училище. Тя оспорва субективни - според нея - критерии към кандидатите в конкурсите.

Наредбата, която отвори възможността за масова смяна на директори с обнародването ѝ през юли, днес беше критикувана и като позволяваща политически назначения. Критиките дойдоха от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

"Очаквах такова развитие с оглед професионалната ми квалификация. Обжалване на текстове от наредбата може да се случи. ... За мен е водещо да се спази принципът на законност. ... Правните последици не е мястото тук да ги обсъждам при евентуално проведени конкурси и текстове в наредбата, които противоречат на закона, така че ние обсъждаме с оглед фазата на процедурата за конкурсите и събраната информация как да продължим по нататък с оглед на това водещ да бъде принципът на законосъобразност и принципът на гарантиране на законосъобразността на провежданите конкурси" - гласи коментарът на министъра юрист и бивш декан на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Пенов.

Той не даде никаква яснота какво се случва с провежданите в момента над 400 конкурса и какво ще се случи, ако след изхода на делото на кандидат-директорката се стигне и до отмяната на ключови текстове или на цялата наредба.

Днес образователният синдикат на "Подкрепа" поиска отмяна на наредбата и наказания на авторите ѝ, включително дисциплинарни.

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България вчера изпратиха писмо до служебния министър Пенов с "настоятелна молба за изясняване на ... следващите стъпки, които МОН възнамерява да предприеме след решението на Върховния административен съд за временно спиране на конкурсите за директори".

Председателят на съюза е бившия зам.-министър на образованието и настоящ училищен директор Диян Стаматов. Организацията обединява директори и заместник-директори на училища.

"Силно притеснени сме" - пише Стаматов и подчертава, че за първи път в новата ни история може да бъдат спрени директорски конкурси, от което може да възникнат и проблеми в училищната система.

Конкретен отговор от МОН не дойде днес, въпреки че министърът коментира темата не спрян случайно от журналисти, а на брифинг, проведен по негова инициатива, макар и по друга тема - за представяне на екипа му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови