Как турското държавно радио разказа за Априлското въстание и Батак

OFFNews 23 април 2016 в 16:56 22289 29

Снимка sxc.hu

Тази седмица Българската редакция на държавното радио "Гласът на Турция" излъчи беседа, посветена на Априлското въстание.

Беседата е озаглавена "Истината за българското въстание". Публикуваме я без коментар, в пълния ѝ вид и без редакторска намеса:

"Османската държава превзема България през втората половина на 14 век. Според някои български историци през целия период на османско присъствие е имало национална борба за независимост. В действителност обаче борбата за независимост срещу Османската държава започва след 19-ти век. Засилването на панслависткото движение на Балканите след 1870 година облагодетелства условията за въставането на българите.

По време на българското въстание през 1876 година, известно като Априлско въстание, в Истанбул се е водела борба за власт. От друга страна сърбите и черногорците са извършвали подготовка за война срещу османските турци. В крайна сметка българските комити възстават в период, когато съществува своеобразен вакуум във властта. Пловдивска област се превръща в център на въстанието. Българските чети, с цел да създадат турско-български конфликт, всяват страх сред населението с лъжите, че са скроени планове за нападане на българските села и избиването на българското население в Истанбул. Впоследствие българските комити започват нападения срещу турците. Избиването на мюсюлманското население от българските чети подклажда чувство за мъст сред местните турски групи известни като „башибозук". Ответните нападения на башибозук на свой ред съдействат за увеличаването на подкрепата за българското движение за независимост.

Най-кървавите стълкновения се изживяват край село Батак. Българските чети неосведомени, че бунта е потушен, отхвърлят призива да се предадат на башибозука начело с Ахмет ага, продължавайки съпротивата. В крайна сметка се изживяват сражения, причинили големи жертви и за двете страни.

Записките на американския военен кореспондент от ирландски произход Януарий Макгахан (или Джанюариъс Макгахан) за периода юли-август 1876 година поставят основите на независимостта на България. Посланието, отправено към света от Макгахан, бе, че през 1876 година в днешните територии на България са опожарени над 100 села, а в село Батак са убити десетки хиляди българи. Миша Глени отбелязва, че в европейските медии повлияни от записките на Макгахан в рамките на 18 месеца публикуват над 3 000 статии, заклеймяващи събитията в Батак и другите места в България. Всъщност обаче историчката от български произход Мартина Балева, проучила обстойно бележките на Макгахан, женен за руска благородничка, отбелязва, че „прочувствените бележки" на този военен кореспондент са с открито проруско съдържание и антиосманска и антиислямска позиция.

За да е възможно да се твърди, че в Батак са избити десетки хиляди души, би трябвало Батак да бъде не малко селце, а голям град. Според британските източници в разглеждания период в Батак са живеели 490 семейства съставени от около 2 хиляди и 800 души. Това само по себе си опровергава твърденията на българските историци, че по време на въстанието са убити 5-6 хиляди българи и са преувеличени. Американският историк, изследовател на Османската история Станфорд Шоу разкрива интересния факт, че по време на българското въстание през 1876 година са убити повече мюсюлмани, отколкото християни.

Въпреки това отзвукът, предизвикан от записките на Макгахан в света става повод за обявяването на война от Русия с амбициите за разгръщане на влиянието си на Балканите, на Османската държава. На 24 април 1877 година започва руско-турската война (1877 – 1878). Русия влиза в тази война с цел създаването на независима българска държава, но както отбелязва историкът Кемал Карпат България с многолюдно мюсюлманско население нямаше да бъде предана на Русия. Именно поради това Русия с подкрепата на българите започват етническа чистка.

По време на руско-турската война в периода 1877-78 г. са убити стотици хиляди турци и стотици хиляди турци са насилствено прогонени от родните си земи.

По силата на Берлинския договор, подписан в края на руско-турската война, в периода 1877- 1878 година българското княжество обхваща земите между Дунав и Стара планина и дотогавашния софийски санджак, а между Стара планина и Родопите се обособява автономна област Източна Румелия. Оттук може да се направи извода, че провъзгласяването на независимата българската държава има пряка връзка с Баташките събития."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12164

34

Niki Lefterov

24.04 2016 в 15:53

До Българин. Като започна да цитираш Манифеста за обявяване на войната, защо не продължи? Ще ти кажа защо. Защото следва текста, че въпреки усилията през последните 2г. турците продължават да не гарантират правата на християните българи и като непосредствена цел е заявено въстанавяването на българската държавност.

25665

33

Victimized

24.04 2016 в 04:11

ТЕЗИ дни очаквам да ни обявяват за незаконно установена държава. Русия ни освободи и тя ни пороби, нали? Затова две световни войни сме на обратната страна.Това, че сме част от комунистическия блок е добре дошло за модерните хронографи, комунизма е виновен, всички българи са ксенофоби и поради това, явно не са и европейци. А Щастливеца явно е ясновидец, описеащ комунистите в лицето Ганьо много преди комунизма, но все пак......

12779

32

българин

24.04 2016 в 00:35

Аз ловя бас, че 99% от коментиращите с всякакъв вид окончания на Сорос, нямат пет пари представа, кой е Джордж Сорос и защо всъщност не го харесваме. Да ви питам, какво общо има с темата за турското радио, няма.

12048

31

гошо

24.04 2016 в 00:31

Ръиш ли ти, в Батак са били избити по-малко от 2 хиляди души, ама в същото време са избити повече турци по време на въстанието. А след това по време на войната са избити СТОТИЦИ ХИЛЯДИ по време на "чистка" и също толкова са били прогонени! И то също така турците са били с хиляди повече в България от българите!... ТИ да видиш какво чудо..
Тези наистина ни направиха най-голямата заплаха и едва ли не е имало геноцид срещу тях!
Бреее, голяма сила сме били! Чудо голямо! Чудно защо ни е трябвала Русия..