Измама е в нотариалния акт да е вписана данъчната оценка, а да се плати друга цена, обяви адвокат

OFFNews 24 март 2019 в 20:40 9637 3

Снимка bTV

Законът позволява в нотариалния акт за имот да се впише данъчната оценка, но не и да е вписана данъчната оценка, а платената цена да е по-голяма. Това е данъчна измама.

Това заяви адвокат Михаил Екимджиев пред bTV във връзка със скандала с евтините апартаменти. 

От "Артекс" обявиха, че Цветан Цветанов не е купил апартамента на посочената в нотариалния акт цена, а това е данъчната оценка. По думите им той всъщност е заменил апартамента за два по-малки - завършени и обзаведени, и е доплатил. 

Адвокат Екимджиев посочи, че практиката в нотариалния акт да се вписва данъчната оценка, а реално да се плаща по-висока цена е измама. "Тази измама срещу държавата масово се практикува до такава степен, че вече се смята за нормално", посочи той и призова тази възможност да се отмени или да се следи стриктно дали действително има разминаване в посочената платената суми за даден имот.

По думите му индикация за нередност в сделката е и че фирма, която строи стотици апартаменти в София, се е съгласила да придобие още два и се е съгласила на замяната. Той е категоричен, че няма логика една строителна фирма да има такава практика и да се съгласява на такава сделка.

Той припомни, че преди няколко години председателят на ПГ на ГЕРБ беше замесен и в друг скандал с апартаменти.

„Знаем за скандала преди няколко години за шестте апартамента – за два от тях получихме нелепи обяснения за наивници, това беше фарс. Надявам се този път да не се стигне до фарс, а да бъде нещо по-близо до трагедия за участниците в този нелеп спектакъл”, каза Екимджиев.

Според адвоката скандалът е толкова голям, че ГЕРБ нямат полезни ходове. „Зад тази първична реакция се крие едно фундаменталното неразбиране, както на тяхната роля, така и ролята на журналистиката – да бъде медиатор между обществото и властта”, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2426

3

tania7777

26.03 2019 в 18:51

Подарък е апартамента, ясно е! За терените на гара Пионер...

10571

2

Hissarion

25.03 2019 в 09:43

Цв. Цв. пак ще се сниши за някой месец, докато мине бурята, ще направи една молитва отвъд океана и ще се върне горд и нагъл. Хората забравят, а апартаментите стоят.