Изборът на ректор на Медицински университет - София под въпрос: делегати искат отлагане заради риска от COVID-19

Александра Маркарян 27 юли 2020 в 15:33 7295 0

Снимка Медицински университет - София

Отлагане на Общото събрание на Медицинския университет в София и провеждането му при осигуряване на безопасност за здравето поискаха негови делегати заради усложнената епидемична обстановка, свързана с COVID-19.

По план редовното отчетно-изборно събрание трябва да се проведе утре, 28 юли. Предстои членовете му да изберат нов ректор на МУ-София, нов председател и зам.-председатели на Общото събрание, нови членове на Академичния съвет, председател, зам.-председател и членове на Контролния съвет.

Над 500 човека ще бъдем затворени часове наред в една зала от 13 ч. сигурно до 17, 18 ч. Това създава риск за здравето - сподели началникът на очната клиника в Александровска болница и ръководител на катедрата по офталмология доц. Александър Оскар пред OFFNews от името на всички делегати от катедрата. Според него няколко десетки делегати, включително немалко ръководители на катедри, имат същите опасения.

Такива изрази пред медията ни и хирургът доц. Атанас Йонков, началник на Клиниката по обща и чернодробно-панкреатична хирургия – І-ва хирургия. "Много делегати сме обезпокоени - сподели той. - При насрочване на събранието ситуацията не беше толкова нажежена, колкото е сега. Може би е добре да се помисли за отлагане и промяна във времето, в начина на провеждане и във формата", посочи той. Доц. Йонков смята, че при такава епидемична обстановка няма как да се създаде необходимото спокойствие, нито да се гарантира безопасността за здравето на делегатите. Ако има разпространение на COVID-19, това неминуемо би довело до карантиниране на специалисти и до временно затваряне на клиники.

Преподавателите не желаят опасенията им за здравните рискове да са причина за осуетяване на събранието и, в същото време, те дават достатъчно сериозно основание да се обърнат към новия здравен министър и към ръководството на университета, от които очакват решение. Такова например може да е дебатиране и гласуване онлайн. Писма до тях са изпратили между 30 и 40 преподаватели - по думите на доц. Оскар. До момента не е получен отговор, допълни доц. Йонков.

Един от двамата кандидати за ректорския пост беше проф. Костадин Ангелов, който при рокадите в правителството преди дни стана министър на здравеопазването. Вторият кандидат е акад. Лъчезар Трайков. Кандидат за председател на Общото събрание е бившият ректор на МУ-София проф. Ваньо Митев, срещу когото на 20 юли Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт за участие в организирана престъпна група и длъжностни престъпления. Проф. Митев е обвинен в незаконен прием на студентите по времето, когато е управлявал университета. 

Евентуалното отсъствие на част от делегатите не би спряло провеждането на легитимно събрание. Ако към часа на свикването му не присъстват 2/3 от делегатите, се изчаква един час и на база броя им се определя кворум. Така на практика и 100 души могат да изберат новото университетско ръководство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови