Хванаха в нарушение ловешко училище - не спазвало мерките срещу COVID-19

OFFNews 21 септември 2020 в 14:29 2159 0

Регионалната здравна инспекция в Ловеч е издала предписание в ОУ "Васил Левски" в града за недопускане смесване на ученици от различни класове в групите по целодневна организация на учебния ден. Това е станало след проверка по сигнал на родители, съобщи за БТА директорът на здравната инспекция д-р Анета Винева.

По думите й в момента на проверката в една класна стая са били ученици от два класа, което е неуместно, предвид спазване на принципа за невзаимодействие в класовете и все пак снижаване на риска, в случай че се появи положителен случай на COVID-19 в даден клас. "Едно е да се карантинират два-три класа, събрани в занималня, друго е само класът, в който е възникнал случаят", посочи д-р Винева.

Тя добави, че предстои среща с Регионалното управление на образованието в Ловеч, на която ще се обсъдят тези неща и ще има общо предписание до всички училища за спазване на мерките и принципа за невзаимодействие на класовете.

Началникът на Регионалното управление на образованието в Ловеч Еленко Начев заяви, че съгласно Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование минималният брой ученици в група по целодневна организация на учебния ден трябва да е 16, а максималният - 25. Когато има недостатъчен брой ученици да се образуват групи, могат да се сформират при минимален брой 13.

В училището, в което РЗИ са извършили проверка по сигнал, групата е била от 36 ученика. Въпросът обаче е решен и предстои да бъде назначен нов учител и сформирани две отделни групи.

От РЗИ посочиха още, че до момента са проверени 17-18 училища за спазване на противоепидемичните мерки. Проверките продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews