GPS-и следят в реално време патрулките

Юлиан Христов Последна промяна на 10 януари 2015 в 11:07 7615 3

GPS-и следят в реално време патрулките

GPS система вече следи в реално време местоположенишето на патрулните автомобили и автомобилите на КАТ.

По информация на OFFNews устройствата са монтирани вече от около месец и половина. С тях в реално време ще може да се проследява местоположението на автомобила, скоростта, с която той се движи, както и нивото на гориво в резервоара. По този начин ще се следи например дали патрулката е с пуснат двигател, но без да е в движение. 

Оборудването на автомобилите е част от плановете на МВР за пресичане на корупцията сред полицаите, след като в интернет беше разпространено видео с пътен полицай, който взима подкуп от шофьор. Освен GPS-и част от патрулките вече са оборудвани и с камери. Това ще позволи проверките на пътя да стават при пряко заснемане - освен с картина, но и със звук.

Системата ще бъде демонстрирана от вътрешния министър Веселин Вучков в неделя. 

Средствата, с които са закупени видеокамерите, идват от Гаранционния фонд, в който се събират отчисления от застраховки. В края на миналата година МВР поръча закупуването на 120 камери за 1.3 млн. лв. Механизмът за използване на средства от Гаранционния фонд изключва обявяването на обществена поръчка при харченето на парите. 

Не е ясно обаче, дали с тези пари са купени и GPS-ите, които вече са започнали да дефектират. Вече има случаи, при които GPS-и са отчели движение при паркирани от дни патрулни автомобили.

Вътрешният министър е разписал заповед, с която се определят правилата на проверките на пътя. От този месец проверките ще се провеждат вече индивидуално, но ще се заснемат с две или три камери. Монтираните към момента камери са 20, предимно на патрулни автомобили в провинцията. На по-късен етап трябва да се монтират още 110 камери на територията на цялата страна.

За да се избегне корупцията на пътя, от МВР взеха временни мерки. С тях проверките на пътя бяха правени по т. нар. широкообхватен метод, при който няколко пътни полицаи спират няколко автомобила. Методът позволява взаимен контрол и невъзможност за проява на корупционни практики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.01 2015 в 16:16

!!!120 камери за 1.3 млн. лв.!!! Това прави по 10833 лв за една камера!!! Толкова струва една нова бензинова Дачия по ценова листа. Еб..си камерите. Тия ще конкурират Джеймс Камерън за продължението на Аватар:))

10.01 2015 в 11:47

Това чак сега ли го направиха. частните компании от 10 години си следят колите с gps

10.01 2015 в 11:33

А дано сложат край на тоя срам.

Последния път ме глобиха с фиш дето заплатих по банков път без да ми взимат талона и да ми губят един ден да ходя до КАТ.

Така трябва да се работи. Дори да маханат напълно талоните сините. Ако трябва да се следят точки си има компютри, дето ги следят.