Горещо, с превалявания днес. Жега и слънце до неделя

OFFNews 24 август 2020 в 06:22 1758 0

Снимка БТА/AP

Днешният ден ще е горещ и предимно слънчев, показва прогнозата на НИМХ.

Около и след обяд над западните райони от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и ще прегърми. Ще духа умерен югоизточен вятър. След пладне в Западна България вятърът ще се ориентира от запад-северозапад.

Максималните температури ще са между 30° и 35°. В София максималната температура ще е около 30°.

Преди обяд над планините ще е предимно слънчево. След обяд в масивите от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 22°, на 2000 метра - около 16°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще е без валежи. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. Максималните температури ще са 27° - 29°, малко по-високи от температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще остане по-ниско от средното за месеца.

Седмицата

Във вторник ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, след обяд в Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще се усили до умерен. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в отделни райони в Източна България до 33-34°.

В сряда вятърът ще отслабне, но ще остане от запад-северозапад. Ще има променлива облачност, над по-голямата част от страната намаляваща до слънчево. Все още не са изключени изолирани слаби превалявания.

През следващите дни до края на седмицата времето ще бъде слънчево и почти тихо. Температурите отново ще се повишат и в събота и неделя максималните в цялата страна ще са над 30°.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови