Доц. Лозанов: Който дръпна шалтера на БНР, можеше да извърши убийство

В радиото не може да се влиза като слон в стъкларски магазин, според бившия му шеф Велев

OFFNews 15 септември 2019 в 13:49 5304 0

Снимка БНР

Радиото на 13 септември влезе в криза, свързана с отстраняването и връщането на Силвия Великова като съдебен репортер и водещ, и със спирането на целия ефир. 

Това заяви медийният експерт Георги Лозанов и бивш председател на СЕМ доц. Георги Лозанов. И за двете събития се появиха неубедителни обяснения, смята той. Обяснението за профилактика много трудно може да бъде доказано. Ако се окаже, че е по някаква друга причина и в резултат на някаква персонална воля, някой е спрял радиото по политически или други причини, той си е навлякъл огромна беля, защото това е нещо, което пряко попада под санкцията на закона и то под тежък състав, защото е свързано с националната сигурност. Ако през това време, когато ефирът беше замлъкнал, беше станало, да кажем, някъде голямо наводнение и в резултат на липсата на информация, която по закон трябва да бъде доставена чрез БНР, бяха загинали хора, практически този, който е дръпнал шалтера, ще е извършил убийство, каза Лозанов. 

Бившият генерален директор на БНР Александър Велев пък подчерта, че всичко, което се прави като профилактика, се прави планово. Планът за профилактиките се представя до 1 ноември на текущата година за следващата година, добави той.

„Профилактиките никога не включват всички предаватели. Представете си как 60 екипа на 60 места ще бъдат на всеки предавател, за да правят профилактика едновременно – това е невъзможно, НУРТС не разполага с такива възможности… Това е абсурд“, коментира Велев.

В Радиото не може да се влезе като слон в стъкларски магазин. Тук работят хора с високи професионални качества, дългогодишни журналисти, които няма да позволят подобни действия, няма да позволят цензурата отново да се завърне, категоричен бе Александър Велев.

Генералният директор на БНР Светослав Костов е отказал участие в „Неделя 150“, защото - докато тече проверката на ДАНС, ще се въздържи от публични изяви. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови